23. maj, 2013

Förbudsträning på vilt medan Zack var lös!

Zack har mer och mer, de senaste veckorna, börjat vinda och spåra för sig själv när det gäller viltdofter i skogen. Viltintresset kommer mer och mer, vilket är helt naturligt med tanke på den ålder han befinner sig i. Men samtidigt har han ett vakande öga bakåt på husse och drar ogärna för långt med risk för att tappa husse ur sitt blickfång. För några dagar sen drog han direkt iväg 20 meter när han precis hade hoppat ur bilen, men avbröt och kom DIREKT när jag ropade på honom, vilket var skönt.

Igår var det ett 20-30 tal gäss som uppehöll sig en bit framför oss, som Zack fick syn på medan vi gick emot dem. Där fick NEJ-kommandot gå varm några gånger, vilket han åtlydde bra, sen gick vi förbi klungan med gäss medan Zack var lös. Bra träning och en duktig Zack.

Därefter dök det upp två rådjur en bit fram på varsitt håll, som dessutom studsade iväg när vi kom. Där blev Zack nyfiken, vilket jag inte tillät, utan påminde om att han INTE skall intressera sig för dessa. Zack var jätteduktig och kom direkt. Jätteskönt.

Sen på vägen hem passerade vi flocken med gäss igen, vilket gick bra, även om jag påminna Zack en gång om vad som gäller.

Därefter tränade vi uppletande på hobby-nivå, som Zack tyckte var jättekul! Sen kampade vi en bit på vägen hem fram till att en älg kom smygande i skogsdungen bredvid oss, ca 20 meter bort. Där blev jag, som tycker det är kul med älgar, tyvärr lite intresserad, vilket ju inte är bra, för det husse intresserar sig för brukar även Zack intressera sig för! Så där råkade jag rikta hela min kropp och intresse mot älgen, vilket gjorde att Zack stack fram ca 15 meter innan jag fick stopp på honom, men då kom han direkt. Sen körde han ett till halvhjärtat försök att springa till platsen där älgen nyss varit, men avbröt och kom när jag ropade. Sen blev det ett pytteförsök igen, innan Zack gav upp och förstod att vi skulle gå rakt fram, och INTE INTE gå in i skogen. Ett bra träningspass blev det ändå. Fortsättning följer…