13. maj, 2014

Lite tankar kring belöningar

Generellt nu, så är godis gott och lugnande för hunden, men kan också motivera den att prestera om det är riktigt gott godis. En bra belöning för många hundar, utan att det kanske gnistrar/slår ”lågor” om hunden i träningen. Men extra bra vid inlärning, då man kan styra hunden bra med godis samtidigt som den kan koncentrera sig bra. Kamp med trasor, bitstockar, gamla jeans eller vad man nu väljer att kampa med hunden med kan också vara bra, och får igång många hundar (om de gillar att kampa). Gos och mys är ju också en form av belöning, som vi använder men främst kanske i vardagen/allmänlydnaden, den ska ju vara lugnande och inte triggande så att säga. Allt det här (mm) har vi som belöning och Zack gillar det. Men mer och mer står det klart (vilket också Zacks MH visade prov på, och det har jag märkt även ute i det vilda) att det är Zacks jaktinstinkt, jaktarbetslusten som är högst hos Zack av alla hans drifter. Sen är det ändå bra och berikande för själva träningen att kunna belöna Zack med olika grejer, och man kan ju lära hunden att uppskatta olika belöningsformer. Det kan ju till en början vara lite av en träningssak att man får lära hunden att leka med nåt nytt till en början på ett kul sätt, som sen kan leda till att ett sug/behov/lust skapas hos hunden för nånting t ex att kampa, eller jaga nånting på ett snöre, busa/brottas, jaga tafatt med husse/matte mm. Och sen kan man ju belöna hunden med nåt som den verkligen gillar efter att man introducerat nåt nytt, dvs först gör vi lite av den här nya leken, så kommer det sen leda till att vi ägnar oss åt din (läs hundens) favoritlek. Man länkar ihop det helt enkelt. Och med tiden kan man ju då skapa en ny belöningsform hos hunden, som den påsikt kanske lär sig att uppskatta på riktigt? Även om det är lite trevande i början. Ju mer grejer, belöningar, lekar man har och kan ge sin hund, desto mer berikande blir det ju på nåt sätt. Även om det ibland också kan bli så att det finns en grej som hunden blir galet lycklig av och så får det räcka med det? Det viktiga är ju att man har kul och kan motivera sin hund! Men det är kul att testa sig fram, vilket vi gjort.

 

Igår i vardagen/allmänlydnaden blev Zack helt upptagen av några fläckar ute (vilket ju händer såklart, då och då ute). Perfekt tänkte jag, här har jag nu nåt som Zack för tillfället är superintresserad av, så jag tränade lite inkallning (med lite krav inbakat då). Kommer du till mig först, så får du gå tillbaka och lukta på dina fläckar. Och jag gjorde några inkallningar, och för varje inkallning som jag gjorde så gick det snabbare och snabbare för Zack att komma in till mig, för han visste att det lönade sig – han fick direkt belöning genom att få gå tillbaka till sina fläckar. Förra veckan inför lite lös lek med en stor aprikosfärgad pudeltik, så tränade jag kort ”här” med Zack – kommer du in vid min sida, så får du leka med tiken. Och Zack var ju väldigt upptagen vid att titta på denna tik, så han kunde knappt koncentrera sig, till saken hörde också att det var en för Zack helt ny och främmande hund, vilket ju ökade svårighetsgraden lite tror jag. Men han masade sig mer och mer in vid min sida delvis med min hjälp, och vips så kom belöning! Nu får du vara lös och leka med denna tik en stund! Snacka om mycket belöning för lite arbete! Nästa gång, eller efter några övningar till, så kommer det att gå mycket snabbare för Zack att ta sig in vid min sida med tanke på den belöning som kanske väntar. Jag gillar det här tänket i vardagen, gör du nåt först som jag vill, så får du sen göra nåt du vill! Samarbete med bra lön för hunden! Detta tänk gäller ju även i tävlingslydnaden. Enda skillnaden är att belöningarna i tävlingslydnaden är mer intensiva än vad de är i vardagen.

 

Nu kom jag till det jag hade skriva till från början! Det är tennisbollar som är grejen i tävlingslydnaden för dagen när det gäller Zack, som ju blir kopplade till jaktinstinkten. Och ju mer jaktinspirerande övningar jag ordnar åt Zack så tillgodoser ju jag hans ”jaktbehov”,  vilket är bättre än att han jagar i naturen (sen är det inte så enkelt, det är några saker till som styr det). Men det hjälper nog till lite i alla fall tror jag. Jag har efter ett litet uppehåll kört några lydnadspass med Zack där jag haft 2-3 tennisbollar på mig som träningen kretsat kring, och med dessa får jag upp Zack bra i drift/intensitet och det lyser i ögonen på honom. Sen har det blivit så att momentet ”framåtsändande” har blivit en belöning i sig. Zack väntar (och har nästan börjat tjuvstarta lite i sin iver över att få dra iväg, men är ändå duktig på att invänta signalen) på att få dra iväg som en katapult framåt och sen kommer tennisbollen farandes över huvudet på honom som belöning. Men jag varierar belöningen med tennisbollen, ibland kan jag lika gärna säga frikommandet ”TJAH” och kasta den åt höger eller vänster så Zack får springa efter den. Det kan också vara ett sätt att justera Zack i fotgåendet, tenderar han att hamna han något hack får långt bak så belönar jag framåt när han gör RÄTT. Tenderar han att hamna för nära mig belönar jag utåt, för att få bort honom lite från mig. Så att man styr honom rätt hela tiden med olika hjälpmedel. Men belöningen ska givetvis endast komma när han gör RÄTT.