23. maj, 2014

Björntest

Djur och natur är fantastiskt. Det är avkopplande, fascinerande, vackert och intressant. Både djur och natur var för sig, men även tillsammans, samtidigt. Att skåda vilda djur t ex i sin rätta och naturliga miljö är fantastiskt. Och det ena djuret är mer fascinerande än det andra, alla har vi nog våra favoriter. Ett djur som fascinerar mig lite extra är björn, svensk brunbjörn. Och jag har vid ett tillfälle fått tillfälle att skåda två stora vackra brunbjörnar kl 02.00 mitt ute i skogen, i vilt och naturligt tillstånd uppe i Hälsingeskogarna. Detta var mitt i den varma sommaren och det var inte helt mörkt ute, så björnarna syntes bra. Jag befann mig då i ett litet hägn tillsammans med några andra personer. Bland det häftigaste jag gjort och varit med om. Hundar fascinerar mig ännu mer. Kombinationen hund och björn i vilt naturligt tillstånd är inte alltid den bästa. Det är en ökad risk för olyckor när en människa med hund stöter på björn i naturen. Andra situationer som medför ökad risk är om björnen har ungar med sig, om den fält ett byte, om den är skadad eller råkar bli överaskad. Enligt de som kan detta med björn och hund, så har alla hundar en inbyggd rädsla för björn. Frågan är hur de hanterar sin rädsla, och om de har mod, skärpa och vilja att stå emot en björn?  Är man uppe längre norrut och gillar att vandra i skog och mark, så är det inte helt ointressant att veta hur ens hund  reagerar på björn? För min del är det även intressant ur ett etologiskt perspektiv att veta hur hundar reagerar/beter sig vid möte med björn. Det är intressant att skåda hundar i olika miljöer och situationer för att se hur de beter sig. Man lär ju känna sin hund bättre också i takt med att man får chansen att uppleva fler och fler olika typer av händelser tillsammans med den. Olika situationer blir det ju såklart i ens vardag. Sen har vi ju i Sverige ett antal olika sätt att testa våra hundar, mentalt och hur de beter sig i vissa konstruerade situationer.  De vanligaste är väl mentalbeskrivning hund, mentaltest för hund, och nu även på senare år BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning för Hund). Och alla dessa tre har jag tänkt mig att Zack tids nog ska på testa på, intressant och roligt, hur det än går. Man lär känna sin hund ännu mer. MH har Zack redan gjort och det gick bra.

 

Uppe i Junsele Djurpark finns det ett test som är framtaget i samarbete mellan Junsele Djurpark och Jägareförbundet för att testa fram bra eftersökshundar för björn. Testet finns även till för ”vanliga” sällskapshundar för hussar och mattar som vistas emellanåt i björnrika områden. Det är alltså ett test på riktigt björn. Ett björntest för hund. Ett slags mentaltest på vilt kanske man kan säga? Det som prövas och bedöms hos hunden är: tillgänglighet, reaktion vid kontakt med björn, självständighet, skall, rovdjursskärpa och inkallning. Allt bedöms och maxpoäng är 50 poäng. Oerhört intressant tycker jag. Bara själva testet i sig. Jag skulle gärna kika på andra hundar som gör detta för att se hur de går till och hur hundarna beter sig vid björnarna. Oavsett hur ett sånt här test går för en hund så säger det alltid nåt, går det bra så är ju det kul på sätt och vis. Går det dåligt med ett dåligt resultat som följd, så är det ju ändå positivt på så sätt att man på ett lite mer avslappnat sätt kan gå ut i skog och mark trots att det finns björnar i samma skog/område. Detta eftersom man vet att ens hund inte känner nåt ansvar att försvara sin flock mot dessa eller ens vågar det, eller att den ens intresserar sig för björnarna, deras lukt, eller åsynen av dem. Praktiskt i så fall. Eftersom att det ju blir lite av en ”björntjänst” om en hund skall försöka lägga sig i ett björnmöte ute i skog och mark. Även om det finns fall där hundar skyddat sig och sin förare från björn genom att på ett modigt och bra sätt stå emot björn och samtidigt fått dem att avlägsna sig. Men enklast är det ju om både hund och förare på ett så smidigt sätt som möjligt kan avlägsna sig från björnen och själva mötet med den. Tilläggas bör att det är få förunnat att ens se björn i naturen, så allt detta med ett björnmöte är ju mest teoretiskt så att säga.

 

Husse har i vart fall bokat upp en plats för detta björntest uppe i Junsele i slutet av sommaren 2014. För Zack. Spännande så det räcker och blir över. Om inte nåt annat kommer i vägen, så ger vi oss nog av norrut för att testa på detta… Skulle detta bli av så verkar det (enligt björntestarna uppe i Junsele) som att Zack skulle bli den första dobermannen att göra detta test…!? (Om det stämmer vet jag inte). Zack är ju en mjukis, men ganska orädd och nyfiken av sig. Så det kan mycket väl bli så att han blir lite ”hussig” i detta test, men det är ändå lockande och spännande att se EXAKT hur han beter sig. Som sagt, hur det än går, så kan man se det positivt ur nån synvinkel anser jag.