18. aug, 2014

Zack drog från tomten

Det är mycket jakt i Zack.

 

Men han har varit lös på landet hela sommaren, varenda dag och skött det bra. Men morgnar och kvällar tar vi koppelprommisar, och jobbar med Zacks jaktlust i kopplet istället, vilket går jättebra. Han lyssnar bra och är duktig i koppel då. Men han vet ju att han är i koppel då.

 

Men på dagarna är viltet ofta längre in i skogen och mindre rörliga av sig, detta i kombination med att värmen i somras gjorde Zack lite slö. Så dagtid har det funkat bra med Zack lös på tomten. I lördags kom några ryttare gående med sina hästar precis bredvid tomten medan Zack var lös, vilket de brukar, och det går bra. Man får ha lite koll på Zack bara, och eventuellt påminna honom om att vi INTE ska gå till hästarna, som han annars verkar lite nyfiken på. Hittills har det aldrig varit nära att han stuckit till dem. Men han utvecklas och det gäller att vara ödmjuk och vaken för nya små tendenser till nya beteenden. Annat är det med jaktlusten, när han vindar in nåt rådjur t ex.

 

Under sina dryga 2 år så har det tidigare hänt några gånger att han dragit från tomten till skogs efter att han vindat in nåt vilt. Däremellan har det funkat otroligt bra med att ha Zack lös, annars skulle vi ju aldrig fortsatt med det. För det mesta de få gånger han dragit så har han kommit tillbaka ganska snabbt. Vilket är praktiskt, men detta beteende är ju inte ok, och det måste vi nu lägga in en extra stöt på. För idag drog han igen. Men tack och lov var han bara borta en kort stund, han kom ganska snabbt tillbaka. Är man med och läser honom och säger till direkt brukar han lyssna bra. Men idag missade jag det, och då går det rysligt fort. Han borrade ner sig och flög lågt jämte marken och bort. Så nu måste jag ta fram en plan för hur vi ska jobba med det på landet, de helger som återstår detta år/denna höst. Jag tror att den bästa effekten blir om man kan "ta" Zack direkt när han sticker, så fort det går. Hindra att han kommer iväg, och dessutom i direkt samband med det skapa ett lagom anpassat obehag. Och med detta få honom lugn och på andra tankar. Att straffa honom när han kommer tillbaka får ju inte alls samma effekt. Det är liksom försent då, tror jag. Jag tror generellt inte på straff i efterhand. Tror inte att hunden kopplar ihop det på bästa vis. Bättre att ta itu med beteenden direkt de inträffar. 

 

Nu blir det mentala krafttag. Så nu ska jag slänga på en lina, och lite fint provocera fram detta beteende på landet, och jobba med honom. Men jag är fullt medveten om att Zack tyvärr fått några vinster som han aldrig glömmer! Så nu ska jag ta upp denna kamp med Zack, ordentligt, denna envisa kamp misstänker jag. Jag ska stålsätta mig med mer envishet än Zack, och förhindra att han drar, och successivt nöta ut honom och få honom på andra tankar (är tanken i alla fall). 

 

Det blir till att jobba med honom som jag gör med kopplet på kvällarna på landet, fast med ett lite längre koppel. Jag ska klura lite på hur jag ska lägga upp det, och prova mig fram. Försöka läsa av honom i vad som funkar bäst. Och sen jobba vidare på bästa vis. Och det gäller att förse sig med en handske om den hand som man har linan i. Jag gör inte om misstaget för ca 10 år sen med vår förra dobbis, då linan brände sig in i lillfingret och ner till att själva "vitan" syntes en varm sommardag. Oskönt.