20. aug, 2014

”Trycka på rätt knappar” och träningsupplägg!

Ett gammalt och bra uttryck när det gäller att hitta rätt med sin hund i träningen, t ex lydnadsträningen.

 

Det gäller att hitta de rätta knapparna att trycka på, på just ens egen hund. För att komma rätt med nåt eller flera moment i sin träning, eller generellt i sitt umgänge med hunden.

 

Även om träningen går framåt och Zack utvecklas åt rätt håll hela tiden i träningen, sakta men säkert, så känns det som att jag fortfarande letar efter nån enstaka knapp att trycka på, för att få till den sista pusselbiten.

 

Vi har varit för dåliga på att åka ut till klubben och träna, det blev bara nån enstaka gång på vårkanten. Det är först nu efter sommaren vi kommit igång bättre. Igår var vi ut på klubben och tränade, och det är precis det vi behöver nu – att träna bland andra hundar och dofter som störning. Så nu blir det träning på klubben en gång i veckan framöver!

 

Jag kände under och efter träningspasset igår hur bra det var. Man måste ut på nya platser och bland nya störningar och träna för att utveckla hunden. Kör man på samma ställe, så händer det inte så mycket, man fastnar litegrann och utvecklingen står still.

 

Utsätter man hunden för svårare uppgifter, som man får hjälpa den att klara av genom att både stötta och korrigera, och sen belöna när den gör rätt, så utvecklas den ju normalt av det.

 

Sen kan man backa tillbaka till den plats man brukar träna och förmodligen går det då ännu bättre, eftersom uppgiften liksom är enklare än den förra och svårare uppgiften.

 

Och så här måste vi nu träna vidare tror jag, svårare uppgifter/platser och höja kraven, och sen backa tillbaka och bara göra det lätt och roligt. Och genom detta härda och utveckla Zack mer!

 

Vi har liksom bara tränat på vitt och brett tidigare, men nu är det hög tid att börja bli mer målinriktade med träningen. Dags att sätta upp mer specifika mål.

 

Igår la jag t ex Zack för första gången i kopplets längd i platsliggning med 7-8 hundar på rad. Det var första gången bland så många hundar, och även om vi tränat platsliggning mycket själva, så ville jag att Zack skulle lyckas och känna sig trygg bland alla dessa främmande hundar. Och INTE misslyckas. Så här ska jag försöka fortsätta att träna nu, och bygga upp det rätt bland andra hundar.

 

Tiden går ju, och jag hade nog tänkt att hinna ut och tävla till sensommaren/hösten i lägsta lydnadsklassen, men känner att det börjar bli kort om tid. Men det finns ju inomhustävlingar i vinter också, vilket kan vara aktuellt. Parallellt tränar vi för appellen också, så man inte behöver börja från början med det sen, utan mer skarva på det. Men det känns rätt att börja med lydnad. Fortsättning följer!