8. sep, 2014

Energisk Zack!

Senaste veckorna har Zack kommit smygande i sin utveckling på träningplan avseende tävlingslydnadsträning! Han har utvecklats! Och nu i helgen, de två korta pass jag körde, så bara blixtrade det i ögonen på honom när vi skulle träna. Det var riktigt kul att se! Jag tror att han uppskattar hösten och det sköna vädret som är nu oxå. I somras var det många gånger för varmt för att träna, plus att han då var i behov av lite vila från träning och aktivering. Vilket han fick då, en välbehövlig paus. Mest bara ta prommisar och få vara med i flocken. Och sen efter det nu till sensommaren så har han börjat vakna till ordentligt, jag tror att det är en kombination av att han fått ladda batterierna lite samt att han utvecklats lite till både fysiskt och mentalt. I helgen nu låg han högt i förväntan, och var bra motiverad för att träna, så jag blev alldeles tagen och rörd nästan. Det var jättekul att se. Ett tag under sommaren var jag nästan lite orolig för att jag ”bränt” ut honom med för mycket grejer, allt från prommisar, joggingturer till träning och annat. Även om det nog aldrig var någon fara tror jag. Han behövde bara en paus.

 

Men det känns som att han landat lite nu, och att han börjar mogna lite för uppgifterna. Samtidigt är det mer energi att hålla reda på, så det gäller att han inte blir för energisk / motiverad med en massa slarv som följd. Men det har jag inte sett nån risk för än. Sen återstår det att träna mer ute nu på klubben bland andra hundar och människor, så vi får in det som en naturlig del i träningen också. Samt att slipa lite på vissa moment, det där kan ju komma och gå lite.

 

Sen har vi platsliggningen också, som Zack är mycket mängdtränad i själv så att säga, tyvärr släpar vi med att lägga honom bland andra hundar. Så den träningen måste vi få till mer av framöver här nu! Känner mig både lite slö och feg med det, måste ta mig i kragen lite, samtidigt som det inte är så lätt att skrapa ihop andra lämpliga hundar att träna platsliggning med. Bortsett från en dag i veckan på klubben då, som vi borde köra strikt med här nu hösten ut!! Lättare att träna allt annat själv, och det är väl en liten brist hos oss, att vi kör mest själva…  Allting tar ju lite längre tid då känns det som, jämfört med att man jämnt och ständigt höll till på klubben och tränade, eller i vart fall varvade träningsplatserna mer. Även fast jag känner till vikten av att varva träningsplatser och störningar, så har det blivit att vi tränat mest själva. Det kan också ha att göra med att jag väntat lite på Zack i träningen, och nu känns det som att han börjar komma. Får jag loss mer energi och motivation/förväntan hos Zack (vilket jag nu börjar få) så öppnar det ju också upp för att man kan ställa lite mer krav på honom (eftersom det är ganska lönlöst tror jag att ställa för mycket krav på hunden innan motivationen är den rätta). Tror det hänger ihop motivation och krav. Ju högre hunden värdesätter träningen och belöningen desto mer kan man kräva av den.

 

Det fina i kråksången (men det kan ju ändra sig imorrn, så vi är ödmjuka) är att samtidigt som Zack börjar tända till lite och utvecklats på träningsplan så har han fortsatt att vara som Tjuren Ferdinand i vardagen här hemma i stan. Vi får se om/när det förändrar sig... Då får jag ta ett snack med Zack i så fall.