21. sep, 2014

Spårläggning för Zack!

Zack älskar att spåra! Han kan stå lugnt och tyst och vänta vid trädet (se bilden nedan) medan jag lägger ett spår, sen är han lugn när jag kommer tillbaka oxå. Det fick jag i hans ungdom träna lite på, genom att ALDRIG gå fram till honom när han började hoppa och klänga efter mig. Då backade jag bara tyst några steg bakåt utan att säga nåt. Sen tog jag ett steg fram, och om han fortfarande hade alla fyra tassarna i backen, så tog jag ett steg till mot honom. Och bara efter ett par gånger förstod han att det snabbaste sättet att få tillbaka mig, var att vara lugn och still med alla tassarna i backen. Det är så roligt sånt där när man känner hur hunden verkligen begriper det man vill förmedla, och när ens hund lär sig. Underbart med sånt som dessutom funkar utan att man sagt ett enda ord! Bara genom att låta hunden själv lära sig vilket beteende som ger fördel! Nog om det.

 

Zack älskar att spåra, som sagt, och han är alltid lika pigg på det. Men jag måste få ner farten på honom i spåret. Han är i och för sig ganska duktig på att hitta apporterna, men risken att han missar nån apport ökar ju i takt med att farten ökar i spåret. Ibland är det så att han hinner förbi en apport, som han sen backar tillbaka 1-2 steg för att ta.  

 

På landet i helgen (som bilden nedan är tagen ifrån) så tog jag med mig 5 st apportpinnar i fickan, och sen la jag ett litet spår under vår prommis. Ett kort spår på 10-15 meter med 5 träapporter i. Mycket information/apporter i spåret på en väldigt kort strecka, så det hände ju nästan nånting i spåret hela tiden. Dessutom bra träning för Zack att hitta och plocka upp apporterna, som gav BRA belöning - gårdagens entrecote och rostas från grillen! Vi fortsätter att träna på och har riktigt kul när vi är ute och lajjar! För att variera den vanliga lydnadsträningen i helgen, så fick Zack prova på hopp över hinder med en träapportbock i munnen. Och det gick bra, han hoppade över hindret och kom in fint vid min sida!