25. sep, 2014

Zack utvecklas lite smygande!

Han utvecklas lite försiktigt hela tiden och kommer smygande på ett bra sätt i sin utveckling. Lite mindre aktivering de senaste dagarna (även om vi tränade lite på klubben i tisdags) gjorde Zack lite pigg igår hemma inomhus. Han ”pratade” en del och ville härja och lattja lite i soffan bland kuddarna, sen när han märkte och kände av att det inte uppskattades så la han sig ner pladask på och bland kuddarna i soffan. Och bara låg lugnt och tittade. Lite som att ”jag har inte gjort nåt” eller ”det är lugnt, jag har för tillfället slutat och lugnat ner mig”. Sen tittade han lite finurligt på en igen, och drog igång igen med sitt egna kuddkrig. Då hämtade jag honom lugnt, så fick han pausa och varva ner en stund vid mig. Sen var det lugnt.

 

Ute är han lugn och fin. Även om det är mer hund nu att styra ute, både fysiskt och mentalt, än tidigare. Ibland är det ju andra hundägare som släpper fram sina hundar lite väl nära, nån meter bort bara, på väg förbi oss. De liksom låter hunden bestämma och dra sig fram. Och där får man ju agera och vägleda Zack lite åt annat håll, för hamnar han i ett läge där den andra hanen börjar stirra på honom på nära håll i kombination med ett spänt kroppsspråk, så kan han numera säga ifrån lite. Helt naturligt. Men där gäller det att agera och förekomma såna situationer, så att man inte försätter sin hund i de situationerna. Det gäller att fortsätta jobba på att upprätthålla de goda vanorna genom hundens alla faser. Men för det mesta står Zack och kikar på saker och ting och tar det med ro. Det är lite hans grej, om han nu inte får möjlighet att gå fram och undersöka saker och ting, för det gillar han också.

 

I tisdags la jag honom i en platsliggning på klubben, med en ny störning kan man säga. Iskallt underlag. Det var kallt på klubben i tisdags kväll, och det riktigt kalla underlaget var inte Zack van vid. Och det var lite kul att se hur Zack försökte ligga kvar, men han började liksom flytta på sig – fortfarande liggandes ner i platsliggning, men han som hoppade lite bakåt, sen lite åt sidan, och hur han än hoppade till ett nytt läge, så var det lika kallt. Inte skönt husse, sa hans ansiktsuttryck. Jag ville inte där och då börja bråka med honom, jag insåg att det var första gången han provade på detta kalla underlag, och skall klura vidare på hur jag ska lägga upp det med det? Så jag började om och la honom en kort stund bara vid mig, och sen såg jag till att jag avslutade övningen, så att jag styrde det från början till slut, och så att han fick lyckas med träningen. Behöver han kunna ligga på iskallt underlag ställde jag mig frågan? Jag vet inte just nu, jag ska klura vidare på det. Och om jag kommer fram till att han behöver kunna det, så kommer vi nån gång framgent att träna på det. Annars skiter vi i det! Ler Sen avslutade vi platsliggningen, och övergick till annan träning, som gick bättre. Det börjar lossna lite för Zack på lydnadsplanen bland andra hundar. Jag har ställt lite mer krav på honom, som han lyssnat bra på. Så nu kunde jag gå fot med honom ganska bra, trots andra hundar i närheten, men ännu bättre skall det bli!