16. okt, 2014

Fokus på allmänlydnad nu!

Jag tycker att det är kul och intressant med allmänlydnad. Tävlingslydnad och bruks är ju riktigt roligt det med, men jag kan inte låta bli att tycka att det är kul att jobba med sin hund i vardagen också i olika miljöer och situationer. Och det är ju en sån viktig del i ett hundägande tycker jag. Intresset uppstod nog under tiden med vår förra dobbis som var allt annat än lätt i vardagen. Sen får man se hur långt man kommer i allmänlydnaden så att säga, lite beroende på vilken typ av hund man har och hur mycket tid man har lust att lägga på det. Man får försöka lägga upp det tryggt och pedagogiskt så att det inte blir konflikter av det eller för svårt för hunden. Tanken måste ju vara att försöka bygga upp hunden och stärka den mentalt och inte göra den osäker. Det kan vara klurigt ibland.

 

För man vill inte ställa för mycket krav på sin hund med risk för att forcera upplevelsen och träningen för hunden, samtidigt som det ibland är just krav man skall ställa för att bli tydlig och inte göra hunden osäker. Det handlar nog om att vara tydlig och trygg, och inte fundera så mycket – bara vara/agera!

 

Just nu tränar vi på att upprätthålla Zacks gå-fint-gående, med kommandot ”Här” vid hundmöten eller andra trånga passager. Ganska praktiskt att göra så, eller så har vi valt att lägga upp det. Och det går bra, Zack är duktig. Kände att jag behövde intensifiera den träningen lite nu när han kommit upp en bit i ålder och gärna är lite mer framåt och på ute just när man passerar andra hundar. Och det känns som en viktig del under promenaderna att kunna ta in sin hund vid sidan på ett naturligt och bra sätt för hunden, så att hunden är  van vid det.