6. jan, 2015

Möte/krock med ledarhund

Vi kom för en stund in från middagsprommisen. På slutet av prommisen kom det en synskadad matte med sin hane till ledarhund, som vi aldrig sett eller träffat förrut. Hunden utgjorde ledsagare till matte på prommisen. Och vi stod och tittade på hur det gick för dem, på ca 3 meters avstånd, då de plötsligt tar sikte på oss och går rätt emot oss. Jag utbrast då ett "vänta, ni håller på och går rätt in i oss!" och fick då till svar "ja, men han (ledarhunden alltså) behöver lära sig att ignorera andra hundar!" sa matten till hunden.

 

En sekund senare tog hon sin ledarhund (en stor hane av retrieversort) och gick rakt in i oss. Hundarnas huvuden krockade väldigt försiktigt. Den andra hanen leddes rakt in i Zack, och deras huvuden krockade alltså lite försiktigt, innan ledarhundens kropp och sele gled förbi längs med ryggen på Zack, som inte sa eller gjorde något. Zack var nog lika förvånad som husse, över vad det var som precis hände. Vi stod bara lugnt och stilla. Det blev en jättemärklig situation, men jag tror det blev ett jättebra träningstillfälle för ledarhunden (och Zack för den delen). Såna här situationer hör inte till vanligheterna.

 

En situation som man såklart vill vara behjälplig i, men jag tänkte att jag förmedlar ju var vi står genom att hon (matten) hör var vi är nånstans, så kan de sen ta en annan väg tänkte jag. Lite förbi oss vid sidan av hade jag tänkt. Men tanken var ju tydligen att fronta oss litegrann. Vi stod dessutom vid sidan av gångbanan som alla går på. Det var de som avvek från gångbanan och tog sikte på oss. Modigt av matten till ledarhunden att träna på en helt främmande och annan hane som de möter ute på prommis. Men det gick jättebra! 🙂