19. jan, 2015

Lägesuppdatering

Idag tränade vi lite gåfint ute på stan, och det uppstod ett flertal hundmöten på kort avstånd på den gångväg vi gick på. Först en labbetik, som Zack gillar att hälsa på, därefter två hanar som ryckte och slet i kopplet och skällde på Zack på nära håll. Zack fick högsta betyg när han i helt slakt koppel gick invid husses sida förbi dessa hundar, som utgjorde en viss störning. En sån härlig känsla att bara lugnt gå förbi såna hundar, där ägarna krampaktigt håller emot i den dragkamp som uppstår mellan hund och ägare. Vi arbetar vidare för att upprätthålla Zacks allmänlydnad, för Zacks och vår skull och för att det är så jäkla kul! Känslan av att klara av svåra situationer i vardagen kan likställas med vilket högt betyg som helst på lydnadsplan känner husse. En sån härlig känsla. Men sånt där är ju en smaksak, vad man gillar att få ut av sitt hundägande. Sen finns det ingen motsättning i ett högt betyg på lydnadsplan och att ha en hund som funkar i vardagen, så vi tränar vidare mot att en vacker dag tävla om höga poäng på lydnadsplan (oxå). Men det är ingen panik med det.  Det är väl främst platsliggningarna vi ligger rejält efter med (fortfarande), men vi löser det på nåt sätt framöver!

 

Vi har kört det mesta själv hittills, och trivs bra med det, och provar att fortsätta med det! Vardagen i stan erbjuder ganska många träningstillfällen till att jobba med sin hund, med alla störningar som är runtomkring, som jag tror att man har nytta av även på tävlingplan. Men vi får se, vi provar oss fram! Vi kanske anmäler till nån tävlingskurs sen för att öka på störningsträningen.   

Vad gäller platsliggning, så handlar det nog (efter inlärning av momentet) mycket om bestämmande och att försätta hunden i rätt sinnesstämning för det. Det är ett skittråkigt moment för en dobbis, som helst vill vara mer aktiv. Men allt kan inte vara skitkul jämt, inte ens för en dobbis.

Jag tror Zack har mått bra av att få en liten paus med all träning, för att bara mogna och växa till sig lite såväl fysiskt som mentalt. Det känns som att han börjar "sätta sig" ganska bra nu. Sen några månader tillbaka så har vi knappt kört några riktiga träningspass, mer slängt in lite övningar här och var i vardagen och hemma. Korta och roliga pass, vilket jag tror funkar som motivationshöjare för Zack. Och i kombination med att Zack utvecklats lite till, så går det framåt. Även om det inte är lätt för Zack att behöva dras med husse i tävlingslydnaden, men så länge vi har kul är allt i sin ordning! Cool

För övrigt går husse en distanskurs via SKK om hundens beteende som är jätteintressant, som jag kan tipsa om ifall eller när den kommer att gå nästa gång. Jag hade tur att komma med nu första vändan, men det var många som hade anmält sig, och känslan är att den kommer igen framöver! Håll utkik på SKK:s hemsida, ifall det finns nån hundintresserad därute som törstar efter mer kunskap! Alltså en distanskurs på 5 tillfällen under 10 veckor i hundens beteende. Man pluggar som vanligt med att läsa vissa utvalda böcker, göra kunskapstester på nätet, inlämningsuppgifter samt diskussionsforum på nätet bland deltagarna. Det handlar bl a om hundens domesticeringsprocess från varg till hund (oerhört intressant!) valpars tillkomst, liv och beteenden samt hundens språk och tankar mm! Roligt och spännande för den som vill lära sig lite mer om hundar. Ganska svårt att föreställa sig att en chihuahua har vargen som förfäder? Hur gick det till egentligen, vilken resa. Så kan det gå när det mänskliga urvalet av avelsdjur får styra istället för det naturliga. 

 

Och mer studier blir det - 2015 ser ut att bli ett studieår för husse, som (inkl Zack) anmält sig till fyra helgkurser från januari till juni via Hundens Hus - Klicker grund, läsa hund, rasspecial och psykologidelen. Riktigt kul. När dessa är avklarade är husse (som allmänlydnadsinstruktör via SBK) behörig att läsa till hundpsykolog via Hundens Hus, som startar i oktober 2015!