2. feb, 2015

Klickerkurs fredag t o m söndag

Helgen som var ägnades åt en klickerkurs 13-17 under fredagen, och 10-17 lördag samt söndag. Det blev många trötta hussar, mattar och hundar. Kursen anordnades av Hundens Hus.

 

Jag har känt till klickerträning länge, men inte varit riktigt mottaglig för det. Har nånstans känt och tyckt att hundträning ska bedrivas med så få och enkla medel som möjligt, och att man ju ändå berömmer och belönar sin hund.

 

Men det här med klicker är nog lite individuellt också, lite beroende av vilken hund man har och vilka former av träning man gillar att bedriva. Det gäller att hitta ett sätt att träna hund som man själv gillar och som framförallt hunden gillar!

 

Men jag är efter helgens kurs riktigt positivt inställd till klicker! En fantastisk metod att träna hund på! Så nu ska vi klicka in Zack och sen börja ”shapea” (forma) olika beteenden, det ska bli jättespännande och roligt! Om inte annat som lite lek framför tv:n eller för att forma fram moment, vi får prova oss fram och se var vi landar i detta med klicker. Ett roligt experiment om inte annat.

 

Man kan ju i början som ett nöje forma hunden lite utifrån det den gör – vad som helst till en början! Vänder blicken åt sidan, rör på huvudet, rör en tass – ja vad som helst! Man behöver ju inte ha nåt speciellt mål i början när man klickar in hunden, man kan helt enkelt låta hunden styra träningen. Och sen klicka och belöna vad den än gör, så att man får igång hunden att agera själv, frivilligt på egen hand så att säga. Man får igång kreativiteten hos hunden.

 

Och varje klick måste alltid innebära godis! Klickar man för ett beteende man inte tänkt sig, så får man stå sitt kast och ge hunden sin godis ändå. Annars urholkar man klickerns värde på sikt. Och det är ju nåt föraren måste lära sig på sikt att bli bättre och bättre på att klicka rätt beteenden hos hunden. Det går liksom inte (som i det mesta med hund) att skylla på hunden om det inte blir rätt.

 

Därefter kan man ju sätta upp ett specifikt beteende som slutmål, och göra en plan för alla delmål på vägen dit. För det är ju jätteviktigt att man inte blir för grov i sin träning när man klickar fram sin hunds beteenden. Jätteviktigt att man belönar små små steg i rätt riktning, och här kommer man ju lite in på konsten med att träna med klicker – det gäller att klicka rätt – både avseende tajming och vilka beteenden som ska klickas/belönas för!

 

Ett roligt sätt att leka och träna med sin hund, där hunden styr träningen genom att själv bjuda på beteenden. Bra för hussar och mattar som kanske annars lätt blir lite för styrande och hjälpande mot sina hundar när de tränar (och till den gruppen räknar jag mig själv emellanåt) ! Och/eller för hundar som är lite mjuka mentalt och som behöver få lite bättre självförtroende och lära sig att ta för sig mer!

 

Den här klickerkursen hade jag nog aldrig gått annars, om det inte vore för att jag måste komplettera mina kunskaper för att få gå utbildningen till Hundpsykolog till hösten! Ibland är det bra att ramla in på grejer man kanske inte hade tänkt sig annars…