6. feb, 2015

Lösprommis i stan

 

Häromkvällen var Zack och husse ute på en vanlig prommis, med den skillnaden att Zack var lös från början till slut. Från det att vi gick ut genom ytterdörren och sen porten till det att vi kom tillbaka till bostaden, mitt i stan.

 

Ett intressant test, eller allmänlydnadsprov, där jag ville testa hur Zack skulle fungera. Jag hade bra vibbar, även om vi aldrig provat det förrut mer än vissa bitar under vissa promenader. Vanligtvis, för att inte säga alltid, så är Zack kopplad i stan.

 

Men nu var det dags att testa.

 

Zack drog direkt iväg en bit, som han får, inga konstigheter, lukta lite och kissa lite. Sen påbörjade vi vår prommis, en rutt vi har tagit förrut (med koppel). Klockan var strax efter 23.

 

Ganska omgående dök det upp två små bjäbbande hundar i koppel. Jag sa inget utan gick bara på, Zack gjorde likadant. Vi passerade dessa små hundar med 4-5 meter avstånd. Zack brydde sig inte om dessa två små hundar. Sen rullade vi vidare, passerade några människor som var ute och gick. Därefter dök det upp en Thai Ridgeback (som Rhodesian fast Thailandsvarianten istället, denna är grå i färgen och inte alls lik Rhodesian mer än ”ridgebacken” på ryggen då). Det här var en gammal hane, som gick kopplad. Och vi passerad varandra på drygt 1 meters avstånd, Zack fick gå vid min sida lös, jag tog in honom med ”här-kommandot”. Zack var duktig och vi passerade förbi det andra ekipaget utan problem, därefter fick Zack frikommando att lufsa vidare framför mig. Hela tiden lös. Sen kom vi till en ganska trafikerad väg, där vi väntade till det blev grönt, sen lufsade vi vidare på en gångväg. Allt frid och fröjd, Zack skötte sig galant.

 

Sen kom vi in på ett park/grönområde, där vi var ensamna i stort sett. Skönt, bara lufsa på!

 

I slutet av denna park, dök det upp en gubbe med en kopplad lurvig mellanstor hund. Jag såg inte om det var en hane eller tik. Så jag ropade in Zack, som med pytteliten tvekan kom in ganska omgående. Jag tog in Zack vid sidan, fortfarande lös. Och vid det här laget hade jag fått höra av gubben att det var en tik, och att det var ok att de hälsade. Då gav jag Zack frikommandot till att gå fram och hälsa och leka eller vad han nu ville göra. Zack och den andra hunden började leka jättefint, även om hon var kopplad, så gick det ganska bra eftersom Zack var lös. Efter att de lekt några minuter rullade den gubben med sin hund vidare, och jag kallade in Zack som kom bra och sen gick vi också vidare, åt vårat håll.

 

Därefter lunkade vi vidare längs med en väg på en trottoar, och sen kom en stor väg igen, där vi väntade till vi kunde gå över, vilket var ganska omgående. Relativt lugnt med bilar så dags på dygnet.

 

Därefter var ca 75-80 % av prommisen avklarad, och resten gick galant det med. Ett test som gav ett jättebra resultat, jag var jättestolt över hur Zack agerade. Nu skall man dock inte få hybris över detta och börja med lösa prommisar hela tiden.

 

Men ibland är det kul att utmana sig själv litegrann och testa sin hund, men viktigt tror jag är att man lägger ribban på en lagom nivå, både för sig själv och sin hund i vad man än gör, så att man är lugn och trygg med det man gör. Och så att det är kul! Och inte utsätter sig för alltför svåra situationer.