25. feb, 2015

Zack med eller utan koppel?

Har vid flera prommisar den senaste tiden tagit av Zack kopplet, och gått med honom lös. Och hittills har det funkat bra, han har lyssnat bra och kommit när jag ropat oavsett störning. Vi har passerat hundar på samma trottoar utan problem, trots att en del mötande hundar gormat. Zack har hittills valt att bara lufsa med lös vid min sida utan några problem. Men jag blandar prommisarna lite och har honom inte lös jämt, försöker gå lite på känslan. När man har honom lös måste man vara lite mer koncentrerad och försöka ha en bättre översyn på omgivningen än vad man behöver om man har sin hund kopplad (även om det är bra att ha lite koll då också, speciellt i stan).

 

Kopplet är ju som både ett hjälpmedel och ett stjälpmedel. Det kan vara både till nytta och skicka ut fel signaler, allt beroende på hur det används.

 

Man ska väl egentligen försöka jobba med hunden på samma sätt oavsett om den är lös eller kopplad. Även om man med kopplet kan korrigera sin hund lite fint också, ”nappa” med den liksom (korta små drag i ett) om man nu behöver korrigera den och inte enbart vill hålla sig till att verbalt kommunicera med den. (Finns givetvis flera andra sätt att arbeta med kopplet på också!)

 

Nackdelen med kopplet på är att man ibland kan bli lite slö, vilket är tokigt. Jag känner själv hur jag kommunicerar bättre med Zack när han är lös jämfört med när han är kopplad. Då han är lös blir jag mer tydlig i min kommunikation (man är ju liksom tvungen). Jag har även märkt på Zack när han varit lös hittills att han fungerat som ännu bättre ute, mer fri och naturlig på nåt sätt, eller trygg och avslappad om man säger samt med koll bakåt på mig. I kopplet blir ju hundar generellt mer instängda och stärkta av sin förare, samtidigt som kopplet kan trigga dem om de tillåts dra sig framåt i det. Zack har hittills visat sig vara ganska lugn och beskedlig även i koppel, även om han emellanåt vid nåt enstaka tillfälle kan höja svansen lite och/eller bli lite mer utåtriktad.