1. apr, 2015

Zack på två ben!

För två månader sedan gick vi en bra klickerkurs på Hundens Hus, och därefter har vi lekt oss fram i klickerns värld, som var ny för mig rent praktiskt, även om jag känt till den så har jag inte riktigt närmat mig den tidigare. Men det är verkligen en jätteintressant metod att träna hund på, som främjar hundens egna initiativ! Dessutom helt utan pekpinnar från föraren.

 

Man kan i princip fånga vilket beteende som helst som hunden råkar göra, och om man då som förare är med och klickar och belönar hunden för det på rätt sätt, så finns chansen att hunden kommer att utföra detta beteende igen, och lyckas du klicka och belöna hunden igen, och igen, så ökar chansen ytterligare att hunden gör det. Kommer du även på ett fint sätt att framkalla det här beteendet på (hjälp till hunden) i takt med att hunden blir bekväm med att utföra det så kan man ju utöka inlärning mer, och till slut lägga kommando (signal) på det (och samtidigt ta bort hjälpen successivt).

 

Zack och jag höll för några veckor sedan på och tjoade och tjimmade medan jag hade klickern i handen, då han ställde sig på två ben, vilket jag lyckades fånga med klickern med belöning som följd! Sen dess har jag lyckats framkalla detta med lite hjälp, och klickat/belönat honom ytterligare för detta beteende. Så nu har Zack lärt sig att gå som en människa på två ben några meter i taget nästan självmant utan hjälp. Det ser jätteroligt ut! Vi ska filma detta ikväll och lägga ut på hemsidan imorrn!