13. apr, 2015

Zack utvecklas!

För några veckor sedan har Zack vid några enstaka tillfällen visat lite mer attityd mot andra hanar, men inte värre än att vi snabbt kunde avhjälpa felbeteendet. Har säkert delvis med att många tikar löper nu i kombination med att Zack är en vuxen kille. Men det var även denna gång, som vid andra utvecklingsfaser som han passerat tidigare, som om något flyger i honom. Det är som att det inte riktigt är han själv som agerar, han agerar på ett annorlunda sätt än vad han brukar och man känner inte igen honom. Men dessa lite mer skarpa sidor som han vid ett fåtal gånger uppvisat genom hans uppväxt har snabbt gått över, och sen är han sig lik igen. Man får ha i åtanke att det är djur med inbyggda instinkter, som kan triggas, även om hunden normalt inte är så skarp (skarp/skärpa som i aggressivitet), dvs har en hög tröskel innan den "går igång" eller lång stubin om man säger. Sen tillåter jag inte Zack att stå och glo på andra hanar, som häromdagen när en annan hane passerade förbi på några meter avstånd så började Zack att blåsa upp sig. Zack sa inte något och gjorde inte något, men började med kroppsspråket att gå in i en tuffare roll. Han började höja svansen, blåsa upp sig lite, mungiporna smalnade och jag bara kände vad-håller-du-på-med? Då fick jag ta till förbudsordet/kommandot och Zack avbröt ganska omgående. Likadant var det under påsken när han blev riktigt utskälld av en annan hane, och började gå in i fel "känsla" om man säger, då fick jag oxå köra med förbudskommandet, och Zack avbröt direkt och flög in till min sida och tog kontakt med mig. Men även då så sade han inget, eller gjorde inget, mer än att han var på väg in i fel känslotillstånd och beteende, men jag "tog honom i tid, och situationen var lätt avhjälpt. Sen tränade jag gå fint med honom förbi den andra hunden, gick jättebra och Zack fick mycket beröm och godis! Så har han inte gjort tidigare, att han hoppar in vid min sida - inte med sån intensitet, men där fick jag nog hjälp av den energi, som den andra hunden skapade hos Zack.

 

19 av 20 promenader går smärtfritt med Zack man behöver inte göra eller jobba med honom nåt speciellt, om man inte vill köra lite gå fint eller träna nåt annat i vardagen. Men nån gång emellanåt, så hamnar vi i nån situation med nån annan hane som går igång mot Zack där jag får stötta honom lite och lära honom hur han ska bete sig, och ibland får jag använda förbudskommandot för att avbryta honom tvärt. Det har hög prio hos mig att om möjligt förhindra att Zack börjar visa hanhundsaggressivitet, hittills har det gått bra eller jättebra kanske man kan säga. Men jag är ödmjuk och jobbar noggrant vidare med Zack i dessa lite mer tillspetsade situationer, för att behålla honom lugn och fin. 

 

Uppvisar Zack ett lugnt och trevligt kroppsspråk mot andra hundar kan han få stå och titta på andra hundar på håll när jag märker att han verkligen vill eller behöver det. Han gillar ibland bara att stå helt lugnt och stilla och titta på andra hundar, han är kolugn men uppskattar bara att stå och titta liksom. 

 

Jag har under det senaste året med Zack ibland då och då (mer och mer känner jag) gett Zack godis efter att han sett andra hundar, för att bibehålla en lugn och trevlig känsla av åsynen av andra hundar. Det blir lite som skvallerträning, ser du andra hundar så får du godis av mig. Dock jätteviktigt att Zack ser den andra hunden först innan han får godiset, annars blir det omvänt skvaller, att godis från husse/matte betyder annan hund i närheten (så kallat "förgiftat godis"). Och det kan ibland vara svårt att undvika i stan där det är tätt med hundar, dvs att man inte tänkt träna nåt men belönar sin hund för något och direkt efter att hunden (Zack i det här fallet) fått sin godis så ploppar det upp en annan hund i närheten som stjäl Zacks uppmärksamhet, då kan ju hunden om det upprepas ofta börja förknippa godis med andra hundar, så att säga. Så det gäller att ens hund ser den andra hunden först, innan godis ges till hunden! 

 

I tävlingslydnaden har vi haft som en paus från riktiga träningspass, vi har klämt in nåt enstaka moment eller pass här och där bara. Varje gång med några dagara vila mellan passen, detta för att ge Zack lite distans från all den träning han fick under sin uppväxt utan riktig paus. Husse var lite för ivrig och körde på lite väl mycket, vilket inte blir riktigt bra utan pauser då och då från träning. Men jag har märkt den senaste tiden under de korta pass jag kört med Zack hur det varit mycket mer fart i honom, en helt annan intensitet! Så tack vara stigande ålder och detta lite mer luftiga träningsupplägg så verkar det som att Zack gått framåt ordentligt i lydnadsträningen, vilket är jätteroligt!