13. apr, 2015

Kurs i appell och lägre (spår) !

Igår började vi en kurs i appell, med inriktning på både lydnad och spår, de delar som ingår i ”Appellen”.

 

Kursen äger rum på vår hemmaklubb ute vid Tyresö, och instruktör/kursledare är Anne Brewitz. Mycket praktik kommer det att bli, och upplägget verkar jättebra! Vi kommer att varva lydnad på klubben med spårläggning ute i skog och mark.

 

Igår började vi med fri lek och träning, alla ekipagen på samma gång ute på lydnadsplanen. Och det var jätteroligt att se med vilken glädje Zack intog lydnadsplanen, vi inledde med fotgående/linförighet, och det satt jättebra! Zack var fokuserad och med rätt intensitet. Anne var tydlig med att hundarna ska tycka att det är roligt med lydnad, och ville nog kolla att det var uppbyggt på det viset hos respektive ekipage. Det var nog bara jag och en till som var nya bekantskaper för Anne bland kursdeltagarna (även om jag hälsat och passerat henne flera gånger på klubben, så har jag aldrig pratat med henne eller tränat hund för henne). Zack och jag körde några vändor med fotgående och fick ett spontant ”det ser jättefint ut” av Anne, vilket var roligt att höra.

 

Sen fortsatte vi med fri träning, när Anne kom fram till oss fick jag göra en inkallning. Och här kom vi in på det här med att släppa sin hund lös bland andra ekipage liksom. Vi har ju tränat mest själva, och därigenom såklart byggt upp en kontakt, men att släppa sin hund lös på plan är ju något man nånstans på vägen måste våga gå över till. Så igår var det ett bra tillfälle att träna på det, det är möjligt att den biten mest sitter i huvudet på husse, som bara måste våga helt enkelt. (Det kändes enklare att ha honom lös i vardagen under en prommis, även fast skillnaden inte är så stor). Så igår var det premiär med Zack lös på lydnadsplan och det gick jättebra, och ett lyckat resultat gör ju att man som förare känner mer trygghet inför det nästa gång. Så det kändes jättebra att vi (eller husse rättare sagt) fick öva på det. Hos Zack syntes inte nån tendens till att vilja engagera sig i något annat än husse, vilket kändes bra, och det visste jag ju nånstans att han är lite så (eller ganska mycket kanske man kan säga). Men sen är det ändå en dobbis man har, som teoretiskt kan hitta på en del hyss. (Fortsättning följer nästa gång!)

 

Det handlar ju till jättestor del om att vara lugn och trygg och skicka ut rätt signaler, förutsatt att hunden är tränad för uppgiften vill säga, och något sånär ”rumsren” om man säger.

 

Därefter var det ytterligare fri träning, tills vi kom till apporteringen, som Zack och jag inte tränat på ett tag. Och vid apporteringen fick alla ekipagen gå upp på plan en åt gången, och släppa lös sin hund, medan alla andra såg på. Återigen ett bra tillfälle att träna med Zack lös på plan med andra hundar bredvid. Nu hade vi suttit ett tag och väntat på en bänk lugnt och fint, och träningspasset hade pågått ett tag och Zack stod och hängde lite med huvudet, och här blev jag lite imponerad av Zack, som tände till bra när vi kom in på plan. Jag tog in Zack vid sidan och kopplade lös honom, och nu hade vi inte tränat detta moment på ett tag och framförallt inte på klubbens lydnadsplan. Så det blev ju en viss svårighetsgrad för Zack. På mitt kommando ”apport” hoppade han ut raskt ut i galopp och tog apportbocken, men började tugga på den, så jag fick påminna honom lite fint och då kom han fint in vid min sida och lämnade av apporten på kommandot loss. Sen gjorde jag om momentet en gång till och då gick det mycket bättre, jag fick hjälpa honom med ett ”kom” på vägen tillbaka, då han direkt kom in vid min sida och återigen lämnade av apporten fint, som han skulle. Helt ok från Zack, eftersom vi inte tränat på detta på jättelänge.

 

Därefter körde var och en på plan lite framförgående, även det nåt vi inte kört på ett tag, som Zack kunde skapligt för några månader sen. Men med lite hjälp gick det bra också. Jag ska öka på träningsdosen lite fint nu för Zack med alla momenten.

 

Sen avslutades kurstillfället med en platsliggning, där var och en under eget ansvar lämnade sin hund på lagomt långt avstånd och under en lagom lång tid. Själv lämnade jag Zack i kopplets längd i ca 2 min, och han gjorde det jättebra. Det var varmt och skönt på marken, och solen gazzade, så igår hade jag nog kunnat lägga honom som i en vanlig platsliggning – han såg ut att ligga skönt där han låg. Men eftersom att vi släpar med detta moment, i kombination med att jag vill att Zack skall lyckas, så tog vi det säkra före det osäkra. Men det är jättebra att vi fick tillfälle att träna just platsliggning, ska försöka hitta fler tillfällen framöver, så att vi får en viss kontinuitet i det momentet, då hoppas och tror jag att han snart kan även det!

 

Det var med ett leende på läpparna som vi åkte hem ifrån kursen, det gick från skapligt till bra, men det var själva känslan som var riktigt bra!! Zack överraskade positivt på mig! Hela han tänder till lite när vi kommer till klubben bland människor och hundar, och bara jag lyckas omvandla den energin fullt ut och få honom helt fokuserad på uppgiften, vilket jag lyckades skapligt med igår. Bortsett från ”tik-hörnan” som han blev lite intresserad av när vi råkade närma oss den. Men då var han kopplad, hade varit intressant att se hur det gått om han var lös då?

 

Fortsättning följer!

 

Nästa helg är det spårdags på kursen, men tyvärr krockar det med en annan hundkurs för husse (Läsa hund – Hundens Hus, fredag, lördag och söndag), så vi får se fram emot nästa kurstillfälle som är om två veckor! Men jag la ett spår till Zack i lördags, som han klarade av bra, så han är på gång även med det!

 

(Så nöjd med Zack, hade jag inte varit så skrockfull så hade jag nog lagt in ett eget inlägg på hemsidan om hur underbar han är! Generellt lugn, fin och trevlig i vardagen, och nu börjar han även tända till i lydnaden (trots en klumpeduns till husse som han behöver dras med)! Men framförallt så mysig hemma och i vardagen med oss, husse och matte. Underbara hund! Men eftersom husse är lite skrockfull så blir det inget sådant inlägg. (Men Zack får dagligen veta vilken guldklimp han är för oss, och det är det viktigaste!!)