5. maj, 2015

Två bra kurstillfällen avverkade!

En bra kurs är det som vi går nu på söndagar, vi behöver lite små tips här och var, och framförallt träning på plan med andra hundar.

 

I förrgår (söndag) hade jag Zack lös på plan med andra hundar, och det funkade jättebra, Zack tog till och med ett litet halvvarv med belöningen/bollen i mun förbi andra hundar, men kom direkt till mig sen av sig själv. Vi inledde kurstillfället med att bli kommenderade i linförighet (jättenyttigt), och det var endast andra gången nån kommenderade Zack och mig i det. Och det gick bra, rakt igenom!!! Vet inte om det gått så bra nångång faktiskt!! Kursledaren som är rak och tydlig angående om det är bra eller dåligt var riktigt nöjd med det hon såg vilket var kul. Jag fick göra ett dubbelkommando till Zack i en sväng, där Zack inte satte sig ner (precis som han gjorde på filmen jag nyligen la ut), men för övrigt kollade han på mig momentet igenom och satte fötterna rätt mest hela tiden och det var bra intensitet i Zack, som sen när momentet var klart fick sin kampleksak att dra och bita i/kampa med mig om! Jag var jättenöjd med hur det kändes.

 

Linförigheten (och det fria följet) känns som viktiga och grundläggande moment.

 

Därefter kom vi till andra moment som vi behöver träna mer på i denna miljö, snabba på läggandet under gång, framförgåendet som funkar bra hemma men inte lika bra på klubben. Inkallningen går bra. Apporteringen tränade vi på att snabba upp Zacks rush till träapporten med direkt belöning som följd. Vi delade upp det momentet. Jag ska försöka bena ut Zacks förbättringsområden och dela upp momenten och träna mer på de bitar som behöver tränas på. Däremot hann vi inte med nån platsliggning igår tyvärr, vilket vi behöver träna på. Det var lite goda tikdofter som Zack hakade upp sig på, på ett ställe, vilket störde träningen en aning just där. Men när vi flyttade till en ny plats gick det bättre. Men tikdofter måste vi träna mer vid, som en ny svårighetsgrad framöver (även om han lyssnar ganska bra, så kan han tappa fokus i såna situationer) Men det var återigen med en bra känsla vi lämnade klubben och kursen, det kändes bra!

 

Det blev ett långt kurstillfälle (med tanke på att vi hade spårat lite på förmiddagen i söndags) och jag tyckte Zack orkade och håll ihop ganska bra trots ett långt kurstillfälle.

 

Jag tycker Zack har utvecklats lite till, han har fått lite mer temperament och jävlar anamma i sig, vilket jag ser fördelarna med! Det blir liksom mer energi att jobba med vilket är kul! Och han går (hittills bäst att tillägga) i stort sett alltid att prata/kommunicera med, vilket är en fördel när det börjar bli mer hund av honom.

 

För drygt en vecka sedan, under det förförra kurstillfället (kurstillfället före gårdagen) så var vi och spårade, och kursledaren tyckte att Zack spårade fint samt markerade träapporten bra i spåret. Men vi ska hotta upp träapporterna i spåret nu och dra ner på godis/maten som jag brukar lägga i spåret. Så framöver kommer det att bli en del korta spår som innehåller många pinnar som ligger tätt. I spåret som vi la i helgen själva utanför kursen, så körde jag med Lyckans ost på tub, mjukost med räkor, och det var en grymt bra belöning för Zack när han plockar pinnarna!!! Han älskar att snutta en stund ur denna tub med ost som belöning, och plockar mer än gärna upp pinnarna när han vet vad som väntar!!! Så det ska vi fortsätta med, och prova lite nya smaker (på tub) framöver! Ska nog köra med ”Lyckans ost” som belöningen även vid platsliggning, själva snuttandet har ju nästan en diande och lugnande effekt som lämpar sig även för platsliggning!!