25. nov, 2015

Hundpsykolog / Problemhundskonsult

Den 9 oktober drog jag igång min utbildning på Hundens Hus till rubricerat ändamål. Ett oerhört intressant och jätteroligt ämne tycker jag, som jag brinner för att lära mig mer om. Utbildningen och studierna kommer sammanlagt att pågå under ca ett år. Jag har sen drygt ett år många fyrbenta klienter att utöva detta ämne på via mitt engagemang för hundstallet, sen kommer det även bli en del projekthundar och projektkurser som jag kommer att hålla i under utbildningens gång. Ska bli otroligt spännande! Vi har till dags dato hunnit igenom två olika block, stress och rädsla. Teori varvas med praktik, ett jättebra upplägg tycker jag. Jag har planer på att framöver lägga ut information om varje block som vi går igenom under utbildningens gång på denna hemsida. Ska göra en egen flik för det framöver, ett bra sätt att gå igenom kunskaperna en gång till så att de sätter sig ännu mer.

 

Det blir många intressanta diskussioner, och ett namn som man kommer in på ibland när man pratar metoder och synsätt när det gäller hundträning är Cesar Millan. Och i helgen som var nu under rädsleblocket blev det lite diskussioner kring hans metoder. Och jag fick lite nya insikter om utifrån vilket tänk och metoder han tränar många hundar, utifrån ett annat perspektiv denna gång, vilket var intressant. På gott och ont. Ska inte gå in för djupt i det, men en metod bland flera som vi diskuterade under helgen var ”Flooding” – att överösa. De diskussioner vi hade handlade om bra och dåliga varianter av den metoden. Metoden som sådan kan vara lite äventyrlig om den används i fel sammanhang.

 

Flooding handlar kortfattat om att utsätta hunden för nånting i överflöd, vilket då skall överraska/chocka hunden litegrann så att den kommer av sig och därmed minskar hundens felbeteende. Man kan som exempel ta hundar som har aggressiva problem med andra hundar. Om man då utsätter den hunden för en massa hundar samtidigt (att överösa – Flooding), t ex åker ut till en stor hundmässa med en sån hund, så avtar ofta hundens aggressiva beteende, pga att det blir för mycket intryck.

 

Har man Cesar Millan i åtanke kommer man ganska osökt in på hans stora hundflock där alla hans hundar lever nära inpå tillsammans. Att peta in en helt främmande hund i den flocken känns ganska mycket som metoden Flooding, till exempel. Ett annat exempel på flooding, som Cesar Millan har utövat i ett av sina program är att dra ner en hund i vattnet, som är rädd för vatten. Hunden överöses med vatten (det den är rädd för), och tvingas köpa läget eftersom den blir nerdragen i vattnet. Sen simmar den runt i vattnet, gång på gång, och tittar man på hundens beteende så simmar den ju, och så var problemet löst, eller? Det man kan diskutera är ju hundens känsla, hur den upplever situationen och hur den mår? Hoppar den i vattnet frivilligt efter detta? Men sett till beteendet, så är ju problemet löst, hunden är i vattnet som den var rädd för och simmar för fullt.

 

Man kan ju ändra en hunds beteende genom att arbeta med att ändra hundens känsla inför något och tvärtom, ändra känslan hos hunden genom att arbeta med hundens beteende.

 

Det kommer ju alltid finnas väldigt många olika metoder och olika synsätt på allting inom hundvärlden, och man väljer ju själv hur man lägger upp träningen och hundhållningen för sin hund.

 

Det som jag tycker är intressant och som fascinerar mig mer och mer är kombinationen av rätt beteende och känsla hos hunden, och det är ju det Hundens Hus tar sikte på, även så kallade mjuka metoder. Och det är oerhört intressant att lära sig mer om dessa metoder för såväl inlärning som i problemhundssituationer.