9. dec, 2015

Nytt träningstänk, klicker!

Klickerträning har man ju hört talas om hur länge som helst. Men jag har inte riktigt varit öppen för det av nån anledning tidigare. Men i januari i år gick jag och Zack en klickerkurs på tre dagar, fredag till och med söndag, som en kompletterande kurs för att bli behörig att gå hundpsykologutbildningen hos Hundens Hus (som nyligen startat i oktober). Efter det klickade jag in Zack litegrann och vi lekte oss fram, inte så mycket mer än det. Så i somras började jag fundera på om inte klickern skulle kunna vara nåt för Zack och mig i lydnadsträningen. och för några veckor sedan började jag att återuppta klickandet, denna gång i vår lydnadsträning (tidigare har vi barat klickat nya beteenden och trix på skoj utan nåt särskilt mål). Zack har ju en del moment i sig, motoriken för det, tanken med klickern var att se om det höjde Zacks glädje och företagssamhet, vilket jag tycker att det gör. Och en annan fördel är att husse blir tyst i träningen, ju mindre husse rör sig, för sig och pratar i träningen desto bättre för Zack. Jag har ju klurat en del på hur jag bäst lättar upp mig själv i träningen med Zack. Med klickern kör vi nu endast med positiv förstärkning. Uppbyggande, roligt och bra för Zacks självförtroende. Ett kommando, Zack utför träningen förväntansfullt och sen kan det komma ett klick + godis när som helst. Med tiden ska jag även testa med mer energiska belöningar som en ivägflyende tennisboll, men just nu går det så bra med bara godis som belöning. Och Zack gillar att jaga hårt godis som studsar på marken (triggar jaktlusten i honom), så just nu kör jag med det som belöning eller ruggigt gott godis från handen direkt. Varvar lite, vilket oxå är bra för Zacks motivation. Ska lägga ut ett klipp på vår klickerträning. 

Klickern har ju oxå ofta en bra effekt på lugna hundar (vilket ju Zack är), belöningssignalen/ljudet triggar igång hunden!

Det här är en otroligt rolig del i att ha hund måste jag säga. Att själv klura, fundera, lära känna sin hund och testa sig fram. Vara sin egen coach litegrann. Så lärorikt. Precis som för hundar att de lär sig bäst på att själva få testa sig fram, göra rätt och då få sin belöning - efter att de SJÄLVA fått tänka lite. Istället för att vi hussar och mattar hjälper dem för mycket.

Jag tror nog att den utbildning jag går redan har fått positiv bäring på min och Zacks träning, vilket ju inte var syftet egentligen. Men det är alltid bra att lära sig mer hela tiden, det kan föra mer positivt med sig än man från början anar.

Sen har jag en otroligt duktig lärare i min utbildning på Hundens Hus har jag märkt och förstått - Lotta Nilsdotter! Och som ordspråket lyder "tänka fritt är stort tänka rätt är större" så lär det bli en lektion med Lotta framöver, för att finslipa det rätta tänket ännu mer!