13. jan, 2016

Försvarsmakten och L-test

Igår tillbringade jag hela dagen från tidig morgon hos Försvarsmaktens Hundenhet ute i Märsta. Ett ytterst intressant ställe i mina ögon. 

I goda vänners lag beskådades sex stycken schäfrar som lämplighetstestades. Eller L-testades om man vill. Det är försvarsmaktens och polisens sätt att hitta de hundar som är lämpliga att ha i nån form av tjänsteutövning. En första gallring. Påminner en del om MH, MT, och BPH för den delen. Och vilka hundar vi fick se. En hel kull som samtliga godkändes, där tikarna var de bästa. Vilka häftiga hundar.

Nåt som fascinerar mig är att läsa hund. En konst som man aldrig, tror jag, blir helt fullärd i. Det gäller att lyssna på de som kan denna bit ordentligt och bara suga åt sig, även om man givetvis inte alltid är ute och cyklar. Men ibland, som idag, var det oerhört intressant att höra testledarens syn på vissa specifika situationer. Som jag spelade in och som vi gick igenom igen efteråt. 

Till våren kan det eventuellt bli tal om att ta med Zack dit och L-testa honom, för skojs skull. Alltid intressant med olika former av mentaltester. Även om de egentligen säger väldigt lite om en hunds mentalitet... Man får ta det för vad det är, en halvtimme i hundens liv där man bedömmer hur den beter sig i ett antal på förhand bestämda moment, som är utformade i syfte att framkalla känslor och reaktioner. 

Den riktiga mentaliteten visar sig ju i vardagen för hundägaren, sett över en längre tid.