7. feb, 2016

Projekthundsarbete, Magic.

I den utbildning till problemhundskonsult eller hundpsykolog (som utbildning heter) som jag bl a ägnar mig åt på min fritid så har jag sedan en tid varit i full gång med mina projekthundsarbeten. Jag arbetar var för sig med två hundar och deras ägare. En Golden Retriever och en huskyblandning. Rubriceringen på båda hundarnas problem är stress. 
 
En liten parentes i sammanhanget är att det låter lite högtravande med hundpsykolog tycker jag. Jag ser det som att jag fyller på med en massa nya kunskaper och erfarenheter på området hund, detta gör jag genom att arbeta på hundstallet en gång i veckan, studera/plugga inom område hund just nu, arbeta med andras hundar och deras ägare samt träna och äga egen hund. Området hund är väldigt brett och stort, och Sverige är ett land som är långt gånget avseende hundhållning och träning av hundar. Detta medför att man känner en stor ödmjukhet. Jag vet vilka jag ser upp till inom hundvärlden, och det är mot deras kunskaper och erfarenheter jag strävar. Och det är ju så otroligt intressant med hundar och det är riktigt kul att hela tiden försöka lära sig mer och bli bättre, både i sitt egna hundägande samt i träningen av andra hundägare och deras hundar. Sen tycker inte jag att det är så intressant med vad man kallar det, det är mer intressant med vad man gör, kan och hela tiden lär sig - att man utvecklas inom det man gillar. 
 
Den mest komplexa hunden av de två hundar jag just nu arbetar med är Magic. Magic föddes sommaren 2014 på en gård bland en massa andra polarhundar. Magic är av rasen Siberian Husky samt även Laika tror man. Han växte upp det första halvåret utan någon särskild miljö eller social träning. När Magic var ca 6 månader gammal dog ägaren till alla hundarna på gården. Magic och 16 st andra polarhundar fick under flera veckors tid överleva på den snö som hade fallit mitt i vintern. Hundarna levde då utomhus i ett hägn. Efter en tid kom Hundstallet in i bilden och räddade dessa hundar. Magic och de 16 st andra hundarna kom till Hundstallet för ca ett år sedan. De var skygga och undernärda. Jag har själv varit i kontakt med flera av dessa hundar, och de var mer vilda än tama, väldigt lättstressade och vissa med väldigt mycket jakt i dessutom. Hundstallet har gjort ett jättebra jobb (som alltid) och de flesta av dessa hundar gick med tiden att omplacera. 
 
Den enda som till slut var kvar för omplacering (av dessa hundar) var Magic. Jenny (nuvarande ägare) förbarmade sig då över Magic som volontär på Hundstallet, och fastnade för honom, och han för henne. För några månader sedan valde Jenny att köpa honom av Hundstallet för att ta hand om honom. Det fanns orsaker till att Magic var kvar sist av alla dessa polarhundar, Magic är ingen enkel hund. Det är aldrig hundens fel när den far illa, det är människans fel. Magic har haft tur som nu kommit till ett bra hem, som vill honom väldigt väl och som tar hand om honom jättebra. Och det är början till något som kommer att bli bra! Men Magic har inte fått rätt start i livet och är en stressad hund, vilket tar sig uttryck i flera olika felbeteenden. Jenny lägger ner jättemycket tid och energi på Magic och gör ett beundransvärt arbete med honom. Men det är lite pyssel kvar med Magic. Jenny kontaktade mig för ca 2 månader sedan, varpå jag tog fram ett träningsprogram för henne och Magic, som vi tränar utifrån. Det skall nämnas att Magic gjort stora framsteg sedan han kom till Jenny (innan jag kom in i bilden). Mer info kommer framöver, träningsprogram mm!