11. feb, 2016

Intressanta utb.dagar!

Idag har andra dagen av totalt fem utbildningsdagar på raken klarats av. Och det är så makalöst roligt och intressant, att det känns som julafton varje gång vi ses för att förkovra oss vidare inom området hund. Vi går igenom och diskuterar intressanta träningsmetoder, kollar på intressanta filmer som vi sen diskuterar, gör grupparbeten, gör egna redovisningar inför läraren Lotta och klassen, läser hund mm. Zack är med mig varje gång vi har utbildningstillfällen, vilket är lärorikt för honom. Och han har hanterat det väldigt bra hittills, och de här två dagarna har han varit riktigt imponerande. Det är tacksamt med en hund som Zack, som är lite klok och eftertänksam av sig, även om han fortfarande är en dobbishane som kan reagera. Men det krävs en del innan han gör det.  

Onsdagen och torsdagen har ägnats åt enskilda arbeten. Var och en i klassen fick varsin hund och ägare ur klassen att jobba med. Utifrån allas egna förbättringsområden, för det finns det alltid att arbeta med. Få eller inga hundar är perfekta.

Jag valde att låta arbeta med att Zack på ett bättre sätt och med en bättre känsla skall kunna klara av att titta på andra hanar på nära håll. Zack sköter sig fantastiskt i vardagen, och jag kan läsa honom, och avbryter honom om han kommer på fel tankar. Innan han gör nåt dumt. Och det gäller att läsa dessa små signaler han sänder ut, vilket ju hundträning handlar om mycket. Men för att öka Zacks självkänsla inför andra hanar, så kan man ju alltid arbeta med det. Att han själv utan hjälp från mig skall kunna klara av att titta på andra hanar.

Och det arbetade jag med Zack idag, och till hjälp fick vi den fantastiska figuranthunden Tios, som är en utbildad diplomathund. Ägaren som har den går i samma klass som mig, och de ekipaget fick vara med och arbeta med Zack. Jag fick jobba lite med Zack att han skulle gå ur "lydnadsläget", vilket han själv gärna slår på i dessa lägen. För det är så jag brukar hjälpa honom ur svåra situationer i vardagen, att genom lydnad ta mig ur dessa. Men i detta handlade det om att få Zack att gå som vanligt på promenad, dvs i koppel och lite framför mig, och med frihet att titta på Tios när han ville. Och vi utförde träningen med parallellgående, en metod att arbeta med hundar som har svårt för andra hundar. Där man sätter problemhunden längst ut på ena kanten och figuranthunden på den andra kanten, sen går man fram och tillbaka och genom habituering vänjer problemhunden vid den andra hunden. En fin utmattningsmetod där problemhunden till slut accepterar den andra hunden. Man kan för att säkra upp träningen, sätta människor som går mellan hundarna, för att öka avståndet naturligt till hundarna.

Så vi körde parallellgående med Tios och Zack, och så fort Zack tittade på Tios vänligt - bara det att han kastade en blick - så fick Zack en godis för att förstärka beteendet att han vänligt och fint tittade på Tios och att det inte är nåt konstigt med det. Och jag fick jobba på att Zack inte skulle titta på mig, eftersom det är så jag vanligtvis löser såna här situationer ute på prommis. Tar in honom vid sidan med godis som belöning.

Träningen var intressant för hela klassen att ta del av, och det stärkte Zack lite i såna här situationer, vi fyllde på med bra erfarenheter av andra hanar på nära håll för Zack. Och det är ju en viktig del i träning av hund, att ge dem rätt erfarenheter. Av vilket slag det än må vara.

Efter parallellgåendet avslutade vi träningen med Zack och Tios med lite "fine dining".

Och på lunchen fick sig Zack en prommis på nära håll med en annan dobbis på kursen, som är från kenneln Dobfanciers, en hane på 2,5 år. Det gick jättebra och var bra för båda hanarna. Zack är ofta kommunicerbar i dessa situationer med andra hanar, och väljer själv ibland bort att titta på andra hanar, vilket är skönt.

Mot slutet av dagen råkade den andra dobbisen slita sig och kom fram till Zack så att båda deras nosar stötte ihop, och jag var väldigt snabb att lugnt och fint ta Zack ur den situationen som gick väldigt bra. Inte ett argt ord från nån av dobbarna. Zack ligger nu helt slut och vilar upp sig till imorrn, då det är en ny utbildningsdag. Imorrn håller vi på till 20.30! Fantastiskt kul!

Lördag eftermiddag och söndag är det inget från hundpsykologutbildningen, men då har jag (för att spä kunskaperna ännu mer) anmält mig till en kurs hos Hundens Hus, som heter Tellington Ttouch, vilket skall bli spännande, och som är som ett bra komplement till vår utbildning, enligt tips från Cilla Danielsson (Hundens Hus). Och med mig har jag Zack att praktisera på!

Finns det nåt roligare än hundar? Med allt kul som det innebär...