15. feb, 2016

Träningstänk!

Nedanstående diskuterade vi kort under min utbildning i lördags, initierat av min lärare Lotta.

 

Föreställ er att man under varje träningspass belönar hunden frekvent, och att man belönar hunden även om den råkar göra fel i början! Man låtsas som inget, är positiv och belönar med en godis ändå! Och att man inför varje träningspass tillför nåt nytt i träningen! T ex i fotgåendet att man börjar gå lite mer i svängar istället för att gå rakt fram som i träningspasset innan, som ett exempel på att stegra träningen.

 

Detta tänk kan appliceras både på tävlingslydnad och allmänlydnad i vardagen.

 

Och har man ändrat för mycket, så att hunden misslyckas, så ger man belöningen till hunden ändå, och så backar man lite i träningsupplägget och gör det lite lättare. Men fortfarande skall det vara en liten förändring jämfört med träningspasset innan, men inte mer än att hunden klarar av det! Vilket sen repeteras så att hunden lär sig ordentligt.

 

Genom detta sätt att träna får hunden alltid belöning och det sker alltid nåt nytt vid varje träningspass. Två viktiga faktorer som gör hunden motiverad att träna, och som gör att man maximerar träningen och utvecklingen av hunden i momentet.

 

Men det ställer krav på tränaren till hunden, att stegra det lagom svårt hela tiden. Så att hunden fortfarande klarar av den utökade svårighetsgraden, och inte misslyckas mer än en gång inför varje ny förändring. Det gäller att hålla sig till de berömda ”myrstegen”.

 

Genom att kanske hålla sig till minst ca 90 % rätt utförande och max 10% fel så gör det inget att hunden blir belönad hela tiden, även för de felaktiga utförandena, den kommer ändå kunna sortera ut det rätta utförandet med tiden.

 

Det gäller att man har en bra stegringsplan för sin hund!

 

Intressant tycker jag, kvalitativ träning!