23. mar, 2016

Eva Bodfäldt, föreläsning!

Var och lyssnade på Eva Bodfäldt igår kväll drygt 1,5 timme, som berättade om hur hennes bok Kontaktkontraktet kom till, och hur hon för tredje (tror jag det var) gången nu reviderat den till en ny upplaga! Det var Djurmagazinet i Tyresö som hade bjudit in henne och som anordnade ”författarkvällen” som de kallade det. Det var jättebra ordnat med kaffe och kakar, samt 10% på allt i butiken efteråt!

 

Boken har jag läst för många år sen och den är bra skriven. Och den har väl blivit klassad som en av de bättre böckerna i ämnet allmänlydnad hund. På ett bra sätt tar den upp hur man bygger en bra relation på ett positivt och uppbyggande sätt för hunden. Hon har medvetet valt att inte tala om ledarskap, eftersom det ordet vid tiden för det att hon skrev boken, var ett ganska infekterat ord. Och det viktigaste är ju tryggheten och samarbetet (även om det alltid behövs ett visst mått bestämmande också).

 

Lite kortfattat om det Eva Bodfäldt pratade om igår:

 

Hon pratade igår om olika belöningssignaler, t ex ”bus” och ”varsågod” och hur hon betingar ”bus” med intensiv lek med leksak och ”varsågod” som frikommande att gå och ta en godisbit som hon kastar iväg till hunden (kan även vara annan hund mm tror jag hon menade). ”Marsch!” använder hon som ett varsågod till annan människa. Hon berättade även hur hon sen kan utveckla ”bus” och ”varsågod” så att hunden får tänka en del själv kring dessa belöningsformer, som är en grundläggande del i hennes uppbyggnad av relationen till hunden.

 

Hon pratar gärna med låg och ganska tyst röst till sina hundar för att det väcker en större nyfikenhet hos hunden.

 

Hon säger ganska ofta nånting i stil med ”nu va du duktig” (när den förtjänar det) på ett ganska spännande sätt till sina hundar, och till det har hon kopplat att nåt roligt händer, som ”bus” eller ”varsågod”. När hon sagt ”nu va du duktig” till hunden, så vill ha tillbaka ett uttryck/svar från hunden, som säger ungefär ” ja, det var jag, vad händer nu???” Och det är då hon belönar med ”bus” eller ”varsågod”. Med tiden tillämpar hon ”enarmadebanditen-tänket” och håller inne med belöningarna ibland, och bara säger till hunden att ”nu går vi vidare”.

 

Eva pratade vidare om hur man ALLTID ska vända sig bort från hunden när man vill att hunden skall närma sig en själv. Närmar man sig hunden och försöker tvinga den att ta godisen eller leksaken, så blir man lite hotfull i sitt kroppsspråk och hämmar hunden. Man bör istället vända bort sin kropp och göra hunden nyfiken med det, man kan springa bortåt en bit och ibland även gömma sig. Det är hunden som skall jobba för att hålla koll på sin förare och för att få belöningen!! Hunden skall aldrig få nåt gratis!!

 

Eva menar på att det nästan är förkastligt att ge hunden två mål mat om dagen (gratis!) utan att hunden behöver göra något för att få maten!! Detta grundar Eva på att hunden (och vargen då längre tillbaka) alltid har fått jobba för att få sin mat, något vi människor/hundägare kan ta efter och låta hunden fortsätta att jobba för att få sin mat. Men givetvis skall det vara under rätt förutsättningar och krav/villkor, så att det är roligt för hunden!!

 

Eva visade hur hon tränar in passiviteten med sina hundar, genom att sitta på knä och ha hunden mellan sina ben (ryggsäcken) och hålla tillbaka hunden samtidigt som hon kastar iväg en bit godis. Så snart hunden lugnar sig lite, så blir det ”varsågod” att gå och ta godisen en bit bort. Det är inte fel att ha hunden kopplad i dessa lägen, så att man snabbt kan få in hunden igen i ”ryggsäcksposition” och så gör man om övningen. Med tiden kan man vänta längre och längre innan ”varsågodet” kommer. Hunden börjar förstå övningen, och lär sig att det är impulskontroll och stilla som gäller för att få gå iväg och ta godisen. Här blir det ju, tänker jag, att man går via rätt beteende till rätt känsla hos hunden så småningom.

 

Eva pratade om hur det handlar om att göra sig till en intressant person som hundägare, för att ens hund skall vilja hålla sig till en. Och genom att bygga upp det rätt genom att man har roliga och goda belöningar till hunden, som den får när den gjort något bra, samtidigt som man är lite hal och svåråtkomlig för hunden emellanåt (springer och gömmer sig t ex) så kommer hunden med större sannolikhet att välja sin hundägare före annat som lockar.

 

Ett annat exempel ute i vardagen som hon tog upp är hundar som vill fram till andra hundar. Detta tränas genom att hunden när den är lugn får ett ”varsågod” att gå fram till den andra hunden, dvs hunden får aldrig lära sig att dra sig fram till andra hundar!! Utan med tänket om du backar eller kommer tillbaka till mig som hundägare, så kanske du får gå fram till den andra hunden. Genom att träna det konstant och att man bygger upp det rätt så lär man hunden vad som krävs för att den skall få hälsa på andra hundar.