2. maj, 2016

Svar på proverna

Ikväll ringde veterinären och gav en samlad bild av Zacks alla provresultat. Alla proverna ser bra ut. Sköldkörtel, njure, lever mm ser ok ut på proverna i alla fall, vilket är positivt.

Men veterinären såg på urinprovet att Zack dricker för mycket, hans urin var väldigt utspädd, vilket stör veterinären en del. Det vill säga att det kan finnas en negativ orsak till att Zack dricker för mycket. Det behöver inte vara nån negativ orsak, veterinären berättade att det finns djur som man ibland tar alla prover som finns på och undersöker allt man kan utan att hitta nån orsak. 

Men vi ska nu fortsätta utredningen av Zack. Veterinären nämnde en tänkbar sjukdom, som vi ska kolla av nu med ett nytt urinprov. Cushings sjukdom, som innebär att kroppen producerar för mycket av hormonet kortisol, vilket gör hundar trötta, att de dricker mycket och på sikt urholkas deras muskler samt att de kan få hängande mage för att nämna några symptom.

Är det inte det, så tyckte nog veterinären att vi skulle utreda hans mage och organ vidare för att se att det inte sitter nån tumör nånstans och spökar som inte syntes på blodprovet. 

Allt det veterinären sa till oss ikväll går lite i linje med det vi själva känner för Zacks status. Han är pigg, glad, lite bekväm, dricker mycket och det är nånstans en känsla kring att det skulle kunna vara nåt, men det är svårt att sätta fingret på vad. Behöver absolut inte vara nåt allvarligt, behöver egentligen inte vara nånting, eftersom han verkar må bra ändå. Igår var vi iväg till skogen där Zack fick gå ett långt spår som han tog sig an bra, plockade alla 5 pinnarna, och gjorde det jättebra. Sen gick vi vidare och han tyckte allt var jätteroligt, det enda jag la märke till var att han blev lite snabbt trött efter tag, även om han fortsatte trava på under vår promenad. Men det var samtidigt ganska varmt igår, första dagen på länge som värmen slog till, vilket kan ha påverkat honom. Och det är oxå en del av det vi känner kring Zack och hans hälsostatus att han är lite känslig för både värme och kyla, vad nu det kan betyda.

Allt känns lite oklart kring hur Zack mår, även om vi i stora drag tycker att han verkar må bra.

Fortsättning följer...