22. maj, 2016

Lektion med Lotta!

I fredags kväll, direkt efter vår första dag på jaktblocket, så tog jag och Zack en lektion i tävlingslydnad med min lärare Lotta. Hon är ju riktigt duktig och jag tänkte att det kan vara bra att bara få lite ny input i tävlingslydnadsträningen, som jag ju inte kört så mycket på länge. Alltid kul att lära sig mer. Zack kan en hel del, men jag har ju lagt upp vissa detaljer lite fel, gällande belönandet i det fria följet. Samt att det fria följet har blivit lite fel betingat eftersom jag tränat med Zack tidigare emellanåt då han inte varit helt motiverad. När Zack är pigg och energisk sitter det riktigt bra. Men jag har lagt upp det fria följet lite för tråkigt för Zack. Och Zack är en sån här lite klok hund, om man säger, som inte tar ut sig i onödan. Han är ett riktigt kraftpaket när han vill. Han har en ruggig av- och påknapp. Men han måste ha en anledning att träna, finna det riktigt motiverande. Och jag har i vissa delar avseende tävlingslydnaden inte haft en tillräckligt bra stegringplan och inte heller kommit helt rätt på belönandet. Och jag har inte tränat upp den rätta uthålligheten hos Zack. Allt beror ju på mig. Det är inget fel på Zack, han är helt fantastisk, men alla hundar är olika och det gäller att lägga upp det individuellt så att träningen passar just ens egna hund. Och jag tycker ju att det är roligt att hålla på och mecka själv. Det är inte tävlingsresultaten som betyder mest för mig, utan umgänget och träningen med Zack, och allt jag lär mig och får ut av det. Och jag har av Zack lärt mig otroligt mycket. Lägger man därtill den utbildning jag går, så är det många pusselbitar som fallit på plats. En riktigt rolig och utvecklande resa som jag både kan se tillbaka på, och som jag samtidigt är mitt i, och jag hoppas den fortsätter ett bra tag till. 

Lottas syn på momenten:

Fot/fritt följ. Såg riktigt fint ut inledningsvis. Sen tappar Zack motivationen lite efter ett tag. Jag ska träna mer fritt följ på skoj, göra konstiga svängar hit och dit och se till att ha Zack med mig, leka fram det fria följet mer. Inte så formellt. Och Varva belöningar mer, tennisboll, kamptrasa och godis. Göm detta i fickorna ordentligt. Zack ska inte veta vilka belöningar jag har på mig. För det är nästan som att Zack luktar sig till vad jag har för belöning på mig, är det tennisboll, brandslang eller godis... hmm, ja men det kan jag tänka mig att jobba lite för (verkar Zack tänka). Har jag latjat upp Zack i kampen, ska jag se till att jag tar in honom bredvid mig och kör lite fritt följ, på ren glädje, utan att det är så formellt. Detta för att försöka få upp glöden lite mer i honom. Och jag ska inte träna så många tråkiga raksträckor. När jag tappar Zack på rakorna ska jag bli lite tyst och stel och försöka få upp Zack lite mer på bettet, och då berömma med rösten uppmuntrande och sen belöna med godis eller kamp eller vad jag nu väljer, när han återigen går bra. Jag ska jobba på svängarna lite mer, och där kan jag böja lite på mig och stå kvar på stället och bara gå runt och runt för att få med mig Zack lite bättre och se till att han uppskattar svängarna lite mer för att belöna honom när han gör det bra.

Och en del av det här har jag provat tidigare, men jag förstår precis vad Lotta menar, och går jag in för att träna det lite mer planerat och schemalagt så får det ju bra effekt.

Hopp över hinder (som jag inte tränat på ett år) satt perfekt.

Inkallningen satt oxå fint, bra fart och bra ingång.

Ställande under gång, fint det med!

Läggande under gång satt skapligt, Zack lägger sig direkt men kan göra det snabbare. Och där tipsade Lotta om att jag ska börja backa och ha Zack framför mig och köra lägganden under gång som jag direkt belönar. Och då har jag ju Zack framför mig och ser exakt vad jag belönar.

Apporteringen hann vi inte med, men den sitter fint.

Platsliggning hann vi inte heller med denna gång, och det sitter väl skapligt även om jag måste lägga Zack några tillfällen till bland andra hundar. 

Lotta tipsade för övrigt om att jag ska träna med kvalitet, inte så ofta, men roliga och lagom långa pass. Och det är ju så jag lagt upp det, men i kombination med de andra tipsen, om jag går in seriöst för det, så kan det nog bli ganska bra. 

I övrigt hade Lotta lite små bra detaljer som hon tipsade om, som jag kan tänka på. Det var roligt och utvecklande att träna lite med nån som tittar på en, det var ju år och dag sen det hände...

Vi tränade ju med Zack lös utanför Ryttarstadion där en av Hundens Hus lokaler ligger. Och det är ju både lite hästar och hundar som kommer gående där. När jag kampade med Zack så vann han plötsligt brandslangen i vår kamp och drog iväg en bit, och hamnade då plötsligt några meter ifrån två ruffsiga små hundar, som han med åren fått lite svårt för (vilket delvis har att göra med att han i fjällen för två år sen blev attackerad av en sån). Och dessa två små hundar plus hussen till dem gick sakta mot Zack, som började blåsa upp sig, och jag tänkte inte så mycket, utan slängde på förbudsordet, och Zack avbröt direkt och kom till mig. Och det kändes riktigt bra. Det var riktigt skönt.