15. jul, 2016

Smått och gott

Rörande hund givetvis.

 

Pluto, den malleliknande och fantastiskt trevliga hunden, som jag gjorde ett inlägg om för ett tag sedan då han suttit för länge på Hundstallet. En sån trevlig och energisk hund är ju verkligen värd, och i behov av, ett bättre öde än att sitta för länge på Hundstallet. Och samma dag som jag skrev och la in inlägget, så löste det sig för honom. Otroligt skönt kändes det.

 

Zack, vår egna lilla myskorv, har uppnått en ålder och en värdighet som gör att han fått nog av vissa hundar i staden där vi bor. Han köper inte längre att vissa hundar kaxar upp sig mot honom. Jag kan känna igen mig i honom faktiskt, jag har också ett stort tålamod, som dock med åren sakteliga blivit sämre. Gällande Zack i vardagen, så yttrar sig detta i att vi återigen sen en tid börjat motbetinga andra hundar med godis. Så fort han ser dem får han godis (viktigt att han ser den andra hunden först och att det är på ett tillräckligt avstånd) och ibland när man har extra gott godis så skvallrar Zack om att det kommer en annan hund (dvs tittar upp på en). Så det blir lite om vartannat motbetingning och skvaller. Zack är lite rolig med det där, för har man extra gott godis då jobbar han på bra med skvallret, annars tycker han inte alltid att det är värt att skvallra. Vi har kört mycket motbetingning i stan med Zack ända sedan han var liten. Men sen blev det ett litet uppehåll med det eftersom han varit så himla lugn och fin ute, och han är fortfarande generellt lugn. Men avseende vissa utvalda hundar som inte uppfört sig riktigt enligt Zack och som han stört sig på under årens lopp, har han alltså inte samma tålamod längre. Och det är avseende dessa hundar främst som vi motbetingar (dvs jobbar med att ändra Zacks känsla). Motbetingning är en mjuk och bra metod som inte har några biverkningar om man säger.

 

Igår var jag ute och promenerade med en annan hund som hade en neurologisk skada, som drabbat hundens vänstra sida och satt ned funktionen. Det kan ha varit en stroke som orsakat denna funktionsnedsättning. Det yttrade sig på det viset att denna hund hade svårt att gå normalt med den vänstra sidan, allt som hade med den vänstra sidan att göra, såväl från huvud till svans, gick långsamt och sämre. Det kunde få till följd att när den skulle svänga åt vänster, så tog den hellre till ett helt varv runt åt höger för att sen kunna gå till vänster. Detta för att allt med den högra sidan funkade normalt vilket medförde att allt kändes lättare, bättre och tryggare via den högra sidan. Denna hund var för övrigt lugn, trevlig och med detta kom en otrolig charm. En hund med en otrolig personlighet som man blev berörd av. Med tiden, med lite promenader över stock och sten där denna hund sakta får möjlighet att öva upp sin koordination framöver så kan säkert funktionaliteten bli bättre och bättre på den vänstra delen. Hunden mår dock bra under omständigheterna men behöver lite extra utrymme och tid hela tiden för att röra och förflytta sig. Det var en gripande upplevelse.