17. aug, 2016

Semestern är över.

Från västkusten tillbaka till östkusten. Efter vår semestervecka på västkusten, med stopp i Halmstad åkte vi tillbaka till landet för två härliga veckor i skärgården, där Zack och vi trivs allra bäst. Zack har spelat fotboll och fått spåra om vartannat, han älskar bägge dera! Och jag har sen en tid (för skojs skull) kört väldigt rolig lydnadsträning med Zack och alla hans fotbollar. Korta lydnadsmoment och väldigt mycket kul belöning med fotbollen i direkt anslutning till det. Zack gillar att ligga och gnaga på fotbollen själv, han tycker det är mysigt, och då får han göra det som belöning en stund. Sen tar jag fram en annan fotboll som han också gillar, och då blir han väldigt nyfiken och kommer mer än gärna för att engagera sig i lek/träning med den. Jag har ett antal olika fotbollar som jag varvar med och som träningen kretsar kring. Det är hela tiden jag som styr träningen, men eftersom Zack älskar sina fotbollar, så är han beredd att träna tills jag säger till, ger frisignal till hans fotbollar. Det här har blivit nåt som både jag och Zack tycker är väldigt kul att göra. Så det ska jag försöka utveckla mer och mer för att det är så kul, för att Zack gillar det! Det blir träning med så kallad extern belöning.

På bilden syns bollartilleriet som jag använder mig av! Har inte riktigt klurat ut Zacks prioritetsordning för dessa, men jag är på god väg. Det är olika material och struktur i alla bollar, vilket gör att Zack har blivit en finsmakare på trasiga fotbollar. Det är vissa som står högre i kurs än andra. Och att de är sönderbitna gör dem inte mindre intressanta.

Under två dygn på semestern så hade vi en tik på besök på landet, på ca 6-7 månader. En blandras med starka inslag av Malinois i. En jättemysig hund, ännu mer tanke och handling i ett, än vad Zack är. Jag lånade hem henne från Hundstallet en helg, för att ge henne ett mer värdigt liv under två dygn. Zack och hon funkade bra ihop, men vi fick hjälpa dem båda att komma lite till ro inomhus. Zack är ju inte alls van vid att det är ytterligare nån hund hemma hos oss, och förstod inte riktigt varför han skulle ta det lugnt när han kunde leka med den andra hunden.

Jag är nyfiken på rasen Malinois och det var riktigt kul att få bo under samma tak som en sådan i två dygn för att lära känna både denna individ och rasen ännu mer. Även om det är svårt att vara charmigare än vad en dobermann är, så finns det många andra intressanta och roliga hundraser. Och man lär sig mycket generellt av att träna andra hundar, både inom och utom den egna rasen om man säger.

Och eventuellt har jag en ny problemhund att jobba med snart, en amstaff-schäfer-blandning, vore spännande!