17. aug, 2016

Berikning - dissekering!

Berikning är ett intressant begrepp inom djurparker där man genom att anordna aktiviteter för djuren tillgodoser deras naturliga genetiska behov. Även om jag inte gillar djurparker och att djur hålls instängda så är det i sig positivt att djuren kan få lite utlopp för sina naturliga behov medans de ändå måste vara där.

Berikning är ju även nåt man börjat använda sig av inom Hundstallet, vilket finns att läsa om på deras hemsida. För att ge hundarna lite mer utlopp för sina behov, vilket gör vistelsen på Hundstallet lite mer variationsrik.

Man kan nog beskriva berikning som något som gör att hunden/djuret får göra något som den själv mår bra av. Därmed skulle det kunna vara en belöning också, vid t ex lydnadsträning. Men för att det ska vara en berikning måste det även vara något naturligt behov som tillgodoses i hunden/djuret.

Zack fick på landet slita en liten boll i stycken som innehöll en massa ludd i. Han fick verkligen slita och dra den i hur många bitar och stycken som helst. Helt ohämmat. Och vi riktigt såg hur han mös och hade sig, och hur han gick in för uppgiften. Det är som att han går in i ett medfött beteende. Och dissekering tänker jag mig som ett exempel på ett djurs naturliga behov, som den skulle fått utlopp för i det vilda.

Dissekering är ju för övrigt en del mot slutet av t ex en vargs jaktkedja.