12. sep, 2016

En speciell hund.

Det är intressant med olika hundraser. Och det är ännu mer intressant hur man faller för vissa individer.

I somras tog vi hand om en hund över en helg, och Zack tyckte att det var lite spännande när vi var så kallat jourhem åt en hund från hundstallet. En tik som då var ca ett halvår gammal. Jag hade sedan tidigare lärt känna denna hund litegrann via mitt engagemang för hundstallet. Det är en hel del Malinois i denna hund, inte sett till utseendet så mycket som till hennes sätt att vara och bete sig. Hon gillar att arbeta, träna, kampa, spåra, väldigt nyfiken av sig mm. Ganska mycket hund i henne, både lite vakt och skärpa och emellanåt är det tanke och handling i ett. En lika häftig som härlig personlighet. Det är en hund att fortsätta jobba med i vardagen, man får även vara med och känna av så att hon inte går upp för mycket i stress när man aktiverar henne. Samtidigt en väldigt socialt mysig hund, som gillar att ta det lugnt vid en. Hon gillar nya människor och att bli klappad av dem. Och som för flera hundar på hundstallet, så blir det litegrann av vuxna i förtid på nåt sätt. Även om de blir väldigt väl omhändertagna på hundstallet utifrån de förutsättningar som är, så blir det ju en del ensamtid, och inte samma möjlighet till aktivering och liv som för en valp som direkt hittar sin flock vid 8 veckors ålder. En del hundar klarar en tuff start på livet bättre och en del sämre, men nåt som många hundar från hundstallet har gemensamt tror jag är den tacksamhet de visar sin nya flock. Oavsett om den råkar vara tillfällig eller mer permanent.

Jag föll lite för denna hund, denna malinoisblandning. Hon har på nåt sätt allt jag söker hos en hund (men kan så klart inte jämföras med Zack). Fartfylld, energisk, lekfull, rolig att jobba med, nyfiken och ganska modig av sig för sin ringa ålder samt med en förmåga att koppla av. Lite osäker i vissa situationer, såklart, man får ha förståelse för att hon är under tillväxt såväl mentalt som fysiskt i den ringa ålder hon är i. Sammantaget en väldigt trevlig, charmig och mysig hund enligt mitt tycke som var väldigt tacksam att umgås med. Och hon svarade bra på allt vi gjorde för henne under vår jourhemshelg och visade verkligen uppskattning.

Och när man känner den här uppskattningen från hundens sida och ser att den njuter och mår bra av livet, så mår man riktigt bra själv.

Med alla dessa egenskaper och hennes gulliga och söta yttre så fann jag en otrolig personlighet i denna hund. Vissa hundar fäster man sig vid lite extra och väldigt fort.

Hade jag haft möjlighet hade jag gärna behållt henne.

Jag hörde nyligen att hon kommit till ett permanent hem, vilket är väldigt glädjande.