18. okt, 2016

Dagsläget

Ligger efter med uppdateringarna på senaste nytt. Hösten är här och det är mycket att stå i. Zack har efter sitt missbruk av vatten återhämtat sig väldigt bra och är piggare än någonsin. Det står klart så här i efterhand att han antagligen var fysiskt nedsatt när han drack så mycket vatten tidigare i år. Det är skönt att han är fri från det, och att salter och mineraler är återställda till normala värden.  

 

För ca ett år sedan la jag om nästan all form av aktivering, lek och träning för Zack. Inte för att jag nånsin varit hård mot Zack när jag tränat honom. Men jag är lite stor och tung i mig själv, och har jobbat med att lätta upp mig själv och träningsmetoderna för Zack, så att det ska passa Zack bättre eftersom han är en ganska mjuk kille. Och Zack har svarat bra på detta. Jag kör ännu roligare och ännu mer belöningsbaserad träning för Zack sen länge nu. Jag satte upp som mål för ett år sedan att bara leka lydnad och aktivering, istället för att TRÄNA hund (Zack). Det handlar såklart om vad man lägger in i begreppet träna respektive leka hund. Men för mig blev det enklare och tydligare, och bättre för Zack, när jag föreställde mig att vi skulle ut och leka lite. Jag släppte på de krav jag tidigare haft på träningen. Träningen får bli som den blir, det viktigaste är att vi har roligt. Zacks motivation och glädje styr helt och hållet träningen. Och blir det fel när vi leker belönar jag Zack ändå, för att behålla glädjen i honom och träningen. Men då måste jag tänka om ordentligt så att jag lägger upp momentet ännu bättre nästa gång, så att jag kan få belöna honom för rätt beteende.

 

Och det är intressant hur bra det kan gå, när man utgår ifrån vad hunden vill och inte vad jag vill. Och sen lägger upp träningen därefter. Det handlar såklart även om att hitta rätt belöningar. För att knyta an ovanstående till den gode Kenth Svartberg (som jag förresten var och lyssnade på för nån vecka sedan, för andra gången) och hans TSB-modell, så har jag fyllt på ”bubblan” med samarbete.

 

Jag tycker det är roligt och lärorikt att mecka själv med ens egen hund och prova sig fram med olika upplägg såväl i vardag som på lydnadsplan om man säger, för att se vad som funkar och inte.

 

För övrigt är det lite kurser på gång, både allmänlydnad och problemhund, som jag ska hålla. Och det skall bli både roligt och spännande! Väntar även svar om en problemhund som jag kanske skall ta mig an och arbeta med som projekthund i min utbildning till Hundpsykolog / Problemhundskonsult.