22. dec, 2016

Domen mot Kolmården

Igår kl 14.00 meddelade Norrköpings tingsrätt dom i målet som rör Kolmårdens Djurpark och dess dåvarande zoologiske chef med anledning av att en anställd avled inne i varghägnet i juni 2012. Kolmården åläggs som företag att betala en ganska saftig företagsbot och den dåvarande zoologiske chefen döms för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

 

Efter att ha läst/skummat igenom hela domen så står det klart att Kolmården har använt sig av metoder att hantera vargarna på som går ut på att dominera och korrigera. Den norske vargexperten Runar Naess (som jag gillar och lyssnat på föredrag av) har bistått med sakkunskaper i utredningen tillsammans med några andra vargexperter i världen och de har samtliga intygat att det är distraktion / avledning som gäller i första hand för att hantera vargar i hägn på ett framgångsrikt sätt.

 

När jag i domen läser att Kolmården använt sig av metoder som att ta tag om nosen på vargarna, morra åt dem, lägga dem på marken, ta tag i nackskinnet mm för att hantera dem i olika situationer så slås man ju av att det säkert är en av förklaringarna till det som hände.

 

Detta är ju metoder som man kommer längre och längre ifrån med dagens mått mätt vad gäller träning av hund. Det känns ganska föråldrat och otidsenligt. Att ge sig in på fysiska handlingar för att korrigera ett så kraftfullt rovdjur, spelar ingen roll att de är uppfödda på nappflaska av människor - det känns lite äventyrligt. Och ska det ha nån effekt måste man ju fullfölja sin korrigering till det att vargen tar åt sig antar jag, för att det ska leda dit man vill. Hur gör man då den dagen vargen pekar finger åt en och visar sig starkare, känns som att man blottat sig ganska ordentligt då för vargflocken.

 

Och man vill ju inte råka ut för att vargen en dag prövar en med samma metoder som man själv utövat på vargen. Dessutom på vargens vis.

 

Jag kommer faktiskt ihåg, från ett av mina tre besök inne hos vargarna på Kolmården, hur en av vargskötarna tog ett stadigt grepp med handen över en vargs nos medan jag var inne i hägnet. Och jag kommer ihåg hur lätt vargen tog sig ur detta grepp, och jag undrade faktiskt då tyst för mig själv hur vargen upplevde det där? Ett kraftigt tag om nosen med en arg röst dessutom eller om det var med ett morrande skötaren betonade sin korrigering, som vargen ganska lätt tog sig ur – vad skickar det för signaler till vargen?

 

Men tilläggas bör verkligen att jag aldrig arbetat med vargar och att detta enbart är mina egna funderingar utifrån mitt intresse för hundar. Jag ska läsa vidare om detta, och se om det framkommer något mer intressant, sett ur ett hundhållningsperspektiv, gällande metoder kring att hantera vargarna. Framförallt läsa mer om vad de sakkunniga vargexperterna förordar gällande hantering av varg i hägn.