3. mar, 2017

Otto!

Otto, den karismatiske och fina Franska Bulldogen som jag tillsammans med hans husse och matte träffat nu sedan den 29 november, då vi sågs hemma hos dem för första gången.

 

Vi har träffats en gång i veckan, med uppehåll för jul och nyår, och sammantaget är vi uppe i 11 st träningstillfällen, som jag genomfört med dem alla tre.

 

Anledningen till att vi har träffats för att träna Otto är att han är hundrädd. Han upplever andra hundar som någonting väldigt jobbigt. Och han vill inte ha dem för nära. Han har även sen tidigare, innan nuvarande ägare fick honom, lärt sig att göra utfall och gå till attack för att då håller sig andra hundar på avstånd. Det har blivit ett inlärt beteende. När nuvarande ägare fick honom kunde han inte ens se en annan hund, nästan oavsett avstånd, utan att bli rädd vilket han kanaliserade via aggression (hot, utfall och attacker) gentemot andra hundar.

 

De har lagt ner mycket arbete på Otto, både inomhus och utomhus. Väldigt kortfattat: Aktivering, trix och mys inne för att bygga relation och utomhus motbetingning av andra hundar och lite aktivering. Bara mjuka metoder. Vi har inte kört några korrigeringsmetoder alls. Jag tror generellt inte på det för hundar som har ett trassligt förflutet.

 

För lite drygt två veckor sedan blev det ett genombrott i den träningen ägarna lagt ner på honom. Och Otto funkar nu mycket bättre utomhus när han ser andra hundar. Otto har blivit en mer harmonisk hund, både inomhus och ute, han är mer avslappnad och sover tyngre. Hans kropp går inte på högvarv längre. När man märkte av den positiva förändringen hos Otto, så var det som att luften gick ur honom inomhus, han var helt slut och orkade knappt röra sig inomhus. Han vilade och sov mycket. Men han var positivt inställd till träning och mat vilket var goda tecken. Det var som att han för första gången på länge kunde slappna av och hans kropp var nog ganska dränerad på energi, vilket han kände av och det gjorde honom väldigt trött. Efter några dagars vila så började Otto piggna till lite igen, och är nu sitt rätta jag hemma. Pigg, glad och harmonisk. Så roligt och glädjande att se de här positiva förändringarna hos Otto och att han mår bättre nu, jag blev riktigt berörd av detta.