19. okt, 2017

Matskålen som belöning?

Då och då nuförtiden, sen ett tag, så får Zack lite nosarbete i samband med måltid. Vi lägger ut en liten bit kong, nånstans i lägenheten, som Zack sen får leta efter. Och när han hittat kongbiten och frysmarkerat det så får han ett ”varsågod” att springa och äta måltiden ute i köket. Och som han älskar det. Det är verkligen tydligt hur han mår bra av att få jobba för födan. Och det här är dessutom snabb, bra och effektiv vardagsaktivering.

 

När jag kom i i hundvärlden för många år sen nu, så sa en eller flera, ”du ska aldrig träna vid matskålen, eller i samband med att du ger hunden mat”. Ok, tänkte jag. Men eftersom jag gärna vill förstå varför jag gör som jag gör, så har jag sökt svar genom åren på det, och efter egen erfarenhet kommit fram till följande:

 

Jag kan hålla med om att man inte ska träna förbud med hunden vid matskålen eller annat som kan göra hunden tveksam på om den får äta eller inte. Detta för att inte göra den osäker på en sån viktig återkommande del av livet, näring/mat. Speciellt om det är en mjuk hund till sättet. Återigen handlar det om att lägga upp träningen rätt, dvs på ett sådant sätt att hunden kan lyckas med träningen/övningen. Samt att hunden tycker det är roligt! (Jag har inte provat förbudsträning själv vid matskålen, men dragit dessa slutsatser ändå genom annan träning.)

 

Så länge träningen är väldigt positiv för hunden, och gör hunden glad (utan minsta tvekan) så tycker jag man kan lägga in träning i samband med att man ger det mat. Det är i alla fall min åsikt i ämnet. Men är man osäker på vad man håller på med, så bör man ju undvika det.