13. mar, 2018

Kardiologbesöket

Zack fick ju lite vätskedrivande medel under sjukhusnatten i måndags (igår) och eventuellt nån mer medicin? Han mådde i vart fall lite bättre när vi åkte från sjukhuset tidigt igår morse. Och han sov sedan en liten stund hemma tidigt igår morse, innan vi var tvungna att åka tillbaka till djursjukhuset. Och det var nåt nytt faktiskt, att han kunde sova i en mjuk och skön säng. Det kunde han inte de senaste nätterna uppe i fjällen, då kom hostan och andningsbesvären så fort han försökte lägga sig skönt i sängen. Så den akuta stressen/besvären i kroppen pga hjärt- och lungbesvär är för tillfället lite bättre.

Väl framme 08.30 igår morse fick vi träffa kardiologen Annika på Bagarmossens Djursjukhus, samt en till två sköterskor som kom och gick litegrann under vårat besök. Zack fick nu genomgå ny röntgen, hjärtscreening samt att man tog flera blodprover.

Zack har drabbats av sjukdomen DCM med allt vad det innebär. Vi vet inte sen hur länge, vi har ju fått honom hjärtscreenad två gånger tidigare och då har det varit bra med hjärtat. Men nu är det nåt år sedan. Men vi var ju för snart ett år sedan och fick Zacks vattenmissbruk utrett och då hittade inte veterinärerna något konstigt med Zacks hjärta, även om det inte gjordes nån grundlig undersökning då. Men de lyssnade ju på hjärtat ändå.

Zack har enligt gårdagens undersökning ett för stort hjärta, och deformerat hjärta. Blåsljud på hjärtat. Och hjärtsvikt. Samt lungödem (vätska i lungorna). Hans hjärta (eller klaffarna?) kontraherar sig (sammandrar sig) inte heller som det ska.

Blodprover har tagits för att utreda hans nivå vad gäller taurin och sköldkörtel, och jag tyckte de sa att dessa prover skickas till nåt annat land för analys. Så vi får vänta på svar om detta. Sköldkörteln har vi utrett tidigare och då var den bra, men vi får se nu om det blivit nån förändring avseende det. Vi har ny tid inbokad hos veterinären på torsdag morron.

Zack hade hög sänka i kroppen, och frågan var varför? Vad orsakade denna höga nivå? Vi tyckte han luktade infektion på andedräkten uppe i fjällen. Men djursjukhuset har inte hittat nåt tecken på lunginflammation eller annat. Så vad denna infektionslukt kom ifrån vet ingen. Sänkan är nu i alla fall bättre i Zacks kropp, vilket är skönt. Och luktar inte heller längre infektion, vilket är bra.

Sammantaget så mår Zack under omständigheterna ok för tillfället. Bättre än förra veckan. Han får nu dagligen hjärtmedicin och vätskedrivande tabletter. Det är det två mediciner han står på för tillfället. Så får vi se hur hans kropp tål dessa? Hittills verkar det bra. Zack är lugn och lite trött och vilar mycket.

Zack har ju nyligen varit inne i en period då han drack för mycket vatten. Och vi tyckte nog att vi fick lite ordning på det. Så snart vi slutade med mineralvattnet, så tyckte vi att det var bra nån dag. Men ganska snabbt började han öka på sitt vattenintag igen. Och det har ju inte tidigare haft nån koppling till nån sjukdom enligt veterinären. Men denna gång kan man ju undra om det inte fanns en koppling till att Zacks kropp inte mådde bra. Och han dricker ju fortfarande mycket vatten vilket vi informerat veterinärerna om, och nu när han får vätskedrivande tabletter kommer han dricka ännu mer. Undrar just hur det kommer att fungera eller bli framöver i vardagen? Vi får avvakta och se. Denna gång ska han bara få lite mineralvatten nån gång ibland, men absolut inte stå på det dagligen.

Zack kommer bara få korta koppelprommisar framöver, han får inte var lös eller aktiveras på annat sätt ute. Inget som gör att hjärtfrekvens och andning ökar för mycket. Zack blir ju överlycklig när vi kommer hem eller om vi får besök, och det är ju svårt att hindra. Men vi får försöka hålla honom så lugn det går. Nosework inomhus kan vi aktivera honom med. Sen får han massor med kärlek, vilket han i och för sig alltid får mycket av. Extra god mat lär det också bli framöver, finns ingen anledning att spara eller hålla igen på något längre. Det viktiga nu är att försöka ge Zack ett så värdigt och bra liv som det går med de förutsättningar som är.

Jag vet inte riktigt hur prognosen ser ut. Jag tyckte veterinären nämnde något om att Zack med lite tur kan leva nåt år till!? Men vi får avvakta och se, försöka ta en dag i taget…

Fortsättning följer.