28. okt, 2018

Jackies helg i stan!

Där jag bor och har Jackie just nu (matte är bortrest några veckor till) är det en hel del som händer, mest hela tiden. Det kommer hundar från höger och vänster, det kommer joggare, barnvagnar, cyklister, högljudda ungdomar mm mm. Det kan vara en svår miljö generellt att träna hund i och framförallt att vara hund i. Och är man en glad, pigg och vaken dobbis är det mycket att ha koll på om man säger så! 😊

Jag håller ju på att lära känna Jackie nu, och har så gjort sen i fredags eftermiddag.

Generellt för dobbisar och andra hundar med lite go´ i så gäller det ju att hitta ett sätt att förhålla sig till denna vardagsmiljö med allt vad det innebär. För när man är på landet sommarhalvåret eller skogen på helgerna så är det ju lugnt och skönt. Men vardag är det ju för det mesta i övrigt.

Jag har klurat lite – och håller fortfarande på och klurar - på vad som kan passa mig, matte och Jackie i vardagen, vilket upplägg av träning och aktivering som kan vara framgångsrikt och hållbart i längden för oss – med våra förutsättningar. I den miljö vi bor i. Återigen, för det fall att jag skulle komma fram till att Jackie är något för oss som ”team” – husse och matte. Vi är två hundintresserade personer med olika förutsättningar att ha hund. Jag har mina för och nackdelar, precis som matte.

Och sen har vi härliga Jackie med fart, fläkt och mycket energi samt världens gosigaste och keligaste hund.

Imorse tog vi en prommis vid 06-tiden, därefter frukost, sen gick vi in och la oss en stund till. Nån timme senare gick vi till garaget och där tränade jag lite med henne lös, jag lekte mig fram med godis, lite ögonkontakt, gående fritt vid sidan samt en leta-godis-övning (precis som igår). Och hon tycker det är kul och lär sig fort. Mycket av godisbelöningen fick hon springa efter och jaga efter att jag kastat iväg den. Försökte hitta en bra kombination av att hon fick röra på sig och framförallt hjärngympa. Och hon är ju "förig", kontaktsökande och rolig att jobba med!

Inomhus har jag vid nåt tillfälle satt mig ner med en godis i handen och belönat henne så fort hon bjudit på något beteende. Så roligt att se henne fundera och klura vad hon ska göra för att få godisen. Och så nöjd hon blir när hon gör något som resulterar i godis.

Utomhus har jag sen igår eftermiddag börjat belöna henne med gott godis så fort hon ser något av allt som finns att se på i stan, och det är ganska mycket att titta på 😊

Tänkte även idag lägga ett spår till henne, passa på innan jag ska lämna tillbaka henne till hennes riktiga husse idag senare på eftermiddagen. Tack för lånet – Jackie har förgyllt min helg!