28. feb, 2013

Mer passivitetsträning!

Vi har tränat passivitet med Zack inomhus/hemma, i tunnelbanan, i gallerior/affärer, i brukshundklubbens stuga samt nåt ställe till. Ju fler ställen desto bättre, och vi ska försöka öka på med lite nya ställen framöver. Zack har passiviteten i generna om man säger, han har fallenhet för att ganska snabbt kunna ta det lugnt, vilket är jätteskönt. Men det är bäst att träna vidare på detta, så att det underhålls!

Ett ställe som vi definitivt måste träna mer passivitetsträning på (upptäckte vi igår under ett träningstillfälle på brukshundsklubben) är bland en massa andra hundar, dvs när man tränar nära andra hundar. Det är ju en ganska hög svårighetsgrad för en dobbishane i trotsåldern. Zack hade svårt att fokusera, befann sig emellanåt i en annan värld, men de andra hundarna gick eller stod i och för sig väldigt nära då.  Mot slutet av gårdagens pass så gick det bättre och då var även avståndet lite bättre, 2-3 meter till de andra hundarna. Då var Zack duktig. Stod mellan mina ben eller bredvid, helt still i slakt koppel och tittade på de andra hundarna som kallades in i ”gången” som uppstod av alla ekipagen som var uppradade på varje sida. Zack klarade även han inkallningen bra.

På dessa träningstillfällen så är det ganska många hundar, bortåt 15 stycken. På en kurs brukar man ju säga att hundarna ”lär känna” varandra efter några tillfällen, och att de då kan ägna sig mer åt träning med sin husse/matte. Det kluriga med de här träningstillfällena som vi var på igår är att det är några nya hundar med varje gång, så det är aldrig exakt samma hundar, vilket säkert försvårar träningen en del.

Igår var det en för oss ny hund med, en Sankt Bernard - en jättestor hund - på ca 2 år. Snäll tack o lov. Vi stod bredvid den ett tag då den plötsligt bestämde sig för att gå fram till mig och Zack, med sin husse bakom som försökte få stopp på sin hund. Jag körde fram båda händerna och förmedlade stopp och belägg till den, som tur var stannade den vid mina händer. Jag hade velat se lillplutten Zacks min, han stod bakom mig och tittade på, säkert väldigt förundrad över vad det var som kom!