För tävling, vardag och andra situationer

Lite tankar...

 

Belöningar, hundens "lön" när den uppför sig och beter sig rätt i tävlings- eller vardagssammanhang.

 

Det kan handla om allt ifrån lek och kamp på tävlingsplanen till en tryggande och bekräftande lugn klapp i nån vardaglig situation. För att man vill förtydliga vilka beteenden som är de rätta i olika situationer och därmed öka chansen att hunden beter sig likadant igen framöver. Hundar gör ju gärna det som de för fördel i, och genom att belöna hunden rätt kan man ledsaga den i tillvaron. Allt utifrån det som passar och är lämpligt för den individ till hund man har. Leken och kampen på tävlingsplan är kanske en mer utpräglad och självklar belöning än vad en lugnande klapp är i nån knepig vardagssituation, men så länge hunden uppskattar det i kombination med att den beter sig rätt (eller i rätt riktning) är det en bra belöning, som borde leda träningen framåt. Husse/matte meddelar hunden på nåt sätt att den uppför sig som tänkt. Och just i detta att man lägger till nåt i sin handling gentemot hunden som i att plussa, addera, tillföra något kallas "positivt" i detta sammanhang. Inte nödvändigtvis positivt som i att det är bra eller roligt, utan positivt som i att man har tillfört något (jämför motsatsen att man tar bort något = "negativt" i detta sammanhang). När man tillför hunden något (t ex klapp, godis eller leksak) som ökar hundens vilja att bete sig som den för tillfället gör, så har man ägnat sig åt "positiv förstärkning", ett vanligt begrepp när man tränar hund. Om man i en situation där ens hund blir aggressiv mot en annan hund själv blir arg och skriker på sin hund i förhoppning om att den skall upphöra med beteendet, så är risken stor att man ägnar sig åt positiv förstärkning. Detta pga att man tillför hunden något (aggression) som kan förstärka hundens beteende vilket ofta medför att hunden blir ännu mer aggressiv. Detta är dock ett tokigt exempel på positiv förstärkning, och inte sådan positiv förstärkning jag ser framför mig.

 

Gemensamt för alla belöningar är att hunden uppskattar det

Det innebär ju att det är hunden som bestämmer vad som är en belöning och inte. Även om jag köper den dyraste och finaste leksaken i djuraffären, så är det inte säkert att hunden uppskattar den? Om inte hunden uppskattar den, är leksaken helt värdelös, i vart fall som belöning. Hunden kanske hellre uppskattar de gamla och trasiga jeansen istället, som man är på väg att slänga i soporna...

 

Fyrklövern (den av Svenska Brukshundklubben framtagna) åskådliggör belöningstänket en hel del med sina fyra beståndsdelar:

Socialt (röst, kroppsspråk, klappar och kel)

Mat/godis (säger sig självt, sånt som är gott att äta)

Jaktlekar (sånt som ökar hundens intensitet och anspelar på hundens jaktlust, t ex jaga boll på snöre, en bortflyende boll, att spåra som ju är en del av jakten mm)

Kamplekar (såna lekar där hunden får kampa om något med t ex husse/matte, som t ex kamptrasor, bitstockar, boll på snöre mm)

 

Ur dessa fyra kategorier av belöningar kan man hitta väldigt många, bra och grundläggande belöningar till sin träning.

 

Teori är ju en sak och praktik en helt annan sak, där det gäller att individanpassa (både träning och) belöningar så att det lämpar sig just för den individ man tränar. Så det gäller att ha en plan för det innan och sen ut och testa vad som funkar. Sen får man nog i vissa fall ändra sitt upplägg längs med vägen tills man kommer rätt på det. Detta utan att man krånglar till det för mycket.

 

I träningen av hundar handlar det nog om att först lära den hur man vill ha det, och sen kontinuerligt på ett rättvist sätt berätta för hunden när den gör rätt (berömma och belöna) och när den gör fel (korrigera på lämpligt vis). 

 

Och när man berättar för sin hund att den gör rätt (berömord: Bra, rätt, varsågod, "TJAA!" mm) så följs det upp med en form av en belöning. I vardagen tror jag att man i stort sett kan (och bör?) hålla sig till sociala belöningar (muntligt bekräftande, klapp, kel och mys) samt godis av alla de slag, som ju har en lugnande inverkan - vilket vardagen ofta handlar om, att få sin hund lugn och fin i olika sammanhang och situationer. Men vardagen kan ju lika gärna handla om andra typer av situationer (och belöningar) som t ex går du (läs hunden) fint vid min sida härifrån till busken därborta (husses och mattes planering) så kommer det ett "varsågod" för att hoppa i och bada vid sjön därborta. Det är ju en form av belöning för den hund som gillar att bada. Eller kommer du in vid min sida, och tar kontakt, så kommer det att "varsågod" för att gå fram och hälsa och leka med hunden därborta (som givetvis kollats av med den andra hundägaren att det är ok osv = planering av "momentet"). 

 

Jag tror att en belöning kan vara nästan vad som helst, allt beroende på vad hunden uppskattar!! Det är bara husses och mattes fantasi som sätter gränserna!!

 

Man får testa sig fram och se vad hunden uppskattar, och på vilket sätt? Ska belöningen komma (som en intern belöning) uppifrån, nerifrån, eller från sidan?  Utifrån? (som en extern belöning) Kastas på marken - nära eller långt bort? Leksak eller godis? Vara gömd i skogen? Ligga gömd i marken? Och så vidare... Vad uppskattar hunden mest? Och vad är syftet med belöningen förutom att hunden ska uppskatta den och att man vill förstärka ett beteende? Skall den höja hundens intensitet eller sänka den t ex? Man kan i tävlingssammanhang jämföra en inkallning med platsliggning, två vitt skilda moment, det förstnämnda är intensivt och det andra lugnt och passivt. Då känns det ju mest lämpligt att ha en intensiv belöning vid inkallning (kamplek eller jaktlek?) och vid platsliggningen lugnande tryggande belöningar, som godis och socialt lugnande ord och handlingar (röst och lugna klappar?). Men för att exemplifiera hur motsägelsefullt och svårt det kan vara ibland, så kan man ju köra en "aktiv" platsliggning med ögonkontakt hela tiden, där hunden ligger spänt och väntar på frisignalen till sin kamptrasa? OM det verkar lämpa sig bättre för den hunden man har? Man får klura och sen prova sig fram utifrån den individen man har.

 

Och även om vi har nån slags grund i hur man ska tänka och lägga upp det teoretiskt så är vi ändå lite av nybörjare på detta, speciellt i tävlingslydnadssammanhang. Men det är roligt, intressant, lärorikt och utvecklande att klura själv och prova sig fram utifrån den individ man har. 

 

En person i hundvärlden som jag tycker är duktig vad gäller träning av hund, vars grundtänk jag köper fullt ut och även försöker följa (efter ca 100 kurstimmar med henne). Hon uttryckte det en gång på följande vis angående en bra belöning - den uppfyller ofta följande tre krav:

 1. Hunden skall vilja arbeta för belöningen
 2. Hunden håller sig i närheten av dig
 3. Belöningen får inte leda till några konflikter mellan hund och förare 

 

Det finns alltid undantag från alla regler, men ovanstående "tre krav" är en slags grund att utgå ifrån i sitt belöningstänk tror jag.

 


 

Rent konkret kan ju en belöningslista bli hur långs som helst, men här följer några exempel på belöningar (såväl i lydnad som vardag) som jag helt fritt tänker och föreställer mig:

 • Korv, köttbullar, leverpastej, pannkakor, kött mm (den typen av människomat)
 • Frolic, leversnittar mm (hundgodis) finns ju ofta en "uppsjö" i närmaste djuraffär
 • Märgben (t ex på gräsmattan på sommaren).
 • Tuggben och liknande, av alla olika varianter.
 • Blött godis - all form av mat/godis som är lite fuktigt/blött och doftar mer=mer intressant!
 • Torrt godis - all form av mat/godis som är lite mer torrt och hårt, och som kanske är mer praktiskt att ha med sig men inte alltid lika intressant för hunden.
 • Godis på tub! Sån här skinkost mm, som normalt används som smörgåspålägg, är inte så tokigt om man ska åka tunnelbana eller liknande med en hund som är ovan vid miljön. Gott och lugnande för hunden att sitta och smutta på i små mängder, som försiktigt trycks ut till hunden.

 

 • Nosa på en fläck (som hunden är intresserad av).
 • Hoppa i och ta ett bad.
 • Hälsa på en annan hund.
 • Springa iväg till husse eller matte eller nån annan familjemedlem eller kompis.
 • Eller husse/matte i slutet av ett spår som en belöning för det
 • Självbelönande moment, som t ex hundar som älskar att spåra, där själva momentet är en belöning i sig.
 • Ett specifikt moment, går du (läs hunden) fint i det fria följet så får du göra ett framåtsändande t ex som belöning.
 • Jaga vatten från vattenslang.

 

 • Tennisboll, går ofta bra att kasta iväg för att trigga "jakten".
 • Fotboll, kan ju skjutas iväg om hel, annars går det alldeles utmärkt med en trasig, kamp- och tuggvänlig.
 • Bollar av andra slag.
 • Kamptrasor av alla de slag - gamla jeans, brandslangar mm.
 • Kamp- och bitstockar av alla de slag, material och storlekar, som finns att köpa.

 

 • Boll på snöre (går bra att både kampa med och dra i backen för att få igång "jakten")
 • Långt snöre med nåt roligt i slutänden, som man drar i backen som hunden får jaga.
 • Två tennisbollar samtidigt igång, där man själv utan konflikt alltid har en tennisboll ledig att slänga till hunden. Detta kan man utveckla till en apporteringsövning, att hunden kommer in med den ena bollen först innan den andra slängs iväg.
 • Jaga godiskulor som slängs iväg av husse/matte åt olika håll.

 

 • Länka ihop olika belöningar, dvs om du (läs hunden) först leker lite med den (i nuläget) lite mindre roliga belöningen så går vi sen över till din (läs hundens) favoritbelöning. Vilket hunden lär sig och med tiden kan det medföra att hunden faktiskt lär sig uppskatta den första belöningen mer och mer. 

 

 • Mys, gos, kel, kli, massage, brottning med husse eller matte.
 • Lugna och keliga klappar.
 • Vänligt och uppmuntrande prat till hunden. 
 • Jaga tafatt/"kull" med husse/matte.
 • Jaga samma leksak för att se vem som hinner först mellan hund och förare.

 

Vad motiverar/passar ens hund bäst, och för vilka situationer och moment?